Videospeler inladen...

"Kwart miljoen kinderen in Kasaï (Congo) bedreigd met hongerdood"

3,2 miljoen burgers in de Kasaï, van wie meer dan de helft kinderen, zijn er bijzonder slecht aan toe en hebben dringend voedselhulp nodig. Dat alarmerende cijfer komt van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties. Maar er is weinig hoop, want de donoren komen niet met geld over de brug, zegt het WVP.

Het is niet voor het eerst dat een hulporganisatie aan de alarmbel trekt over de situatie in de Kasaï. Enkele weken geleden kreeg VRT-Nieuws van Broederlijk Delen een getuigenis over de hachelijke situatie van de teruggekeerde inwoners (zie foto). Ze hadden maandenlang in de brousse gezworven, op de vlucht voor het geweld tussen de militie Kamwina Nsapu en de Congolese ordediensten. Anderhalf miljoen mensen is nog steeds op de vlucht of vond zijn woning vernield en geplunderd terug. 

Ook het Wereldvoedselprogramma is de situatie op het terrein gaan bekijken. Er is dringend voedsel nodig voor 3,2 miljoen burgers, zegt de VN-hulporganisatie.  Ze heeft een noodtoestand van het hoogste niveau 3 uitgeroepen en wil tegen eind dit jaar nog een half miljoen mensen van voedsel voorzien. Vooral in Kasaï en Kasaï Central, de hardst getroffen provincies (zie kaart) is het leed zeer hoog. Het voorbije anderhalf jaar is daar het aantal ondervoede mensen verdrievoudigd. 

Weinig aandacht voor een grootschalig probleem

De rust is na de uitbraak van geweld in april vorig jaar stilaan teruggekeerd. De inwoners keren met mondjesmaat terug. Maar ook nu nog riskeren ze hun leven, omdat banditisme en geweld tussen gewapende groepen hen het leven niet makkelijk maakt. Ook hulporganisaties kampen met die onveiligheid, al heeft de VN-missie MONUSCO nu meer soldaten naar het gebied gestuurd. Bovendien is het regenseizoen begonnen en zijn de weinige wegen slecht berijdbaar. En dat in een gebied zo groot als Duitsland.

Maar het grootste probleem is het gebrek aan geld. 27 miljoen dollar (23 miljoen euro) heeft het Wereldvoedselprogramma nodig om tot eind december zijn project in de Kasaï uit te voeren. Dat zou genoeg zijn om een half miljoen mensen te voeden. Vooral zwangere vrouwen, kinderen en moeders die borstvoeding geven, komen in aanmerking. Tot eind 2018 is er 135 miljoen dollar nodig.

Chaos op lange termijn

Maar dat geld is er niet, zegt uitvoerend directeur David Beasley: " We hebben nog maar 1 procent van de donoren gekregen. 3,2 miljoen mensen lopen op dit moment een zeer groot risico, honderdduizenden kinderen zijn bijna uitgehongerd, dus moeten we veel meer doen. Als de donoren nu niet over de brug komen, gaan er niet alleen doden vallen, we gaan dan een chaos krijgen op lange termijn die veel meer zal kosten. " 

Lange termijn

In een interview met VRT-Nieuws waarschuwt Beasley nog voor de rest van Congo.  De politieke en dus ook economische impasse houdt aan. De voorbije dagen zijn er opnieuw doden gevallen toen de politie ingreep bij een anti-regeringsbetoging in de oostelijke stad Goma. Vandaag legden burgerbewegingen het openbare leven stil in de stad Bukavu, om verkiezingen te eisen.

Dat alles is rampzalig voor de levensomstandigheden van de Congolezen. "Op lange termijn zou een tiende van de bevolking,  bijna 8 miljoen inwoners, honger kunnen lijden."  Dat is een zware waarschuwing in een van de meest vruchtbare landen in Afrika. 

Meest gelezen