Video player inladen...

"Ik drink al 2,5 maand geen druppel alcohol", Sam Smith brengt vandaag nieuw album uit

Sam Smith, de zanger met de hoge stem die zijn verdriet tot beklijvende songs kan omsmeden, brengt zijn tweede studioalbum uit. “The thrill of it all” is het resultaat van drie jaar werk op een rollercoaster van emoties. Zijn carrière schoot als een komeet omhoog, hij deed zijn coming-out als homo, zag zijn relatie stuklopen, en moest een operatie aan zijn stembanden ondergaan. Tussen alle pieken en dalen door ontstond een nieuw album, waar onder meer producer Timbaland aan meewerkte. 

Het gaat hard voor de 25-jarige Brit Sam Smith. Vier jaar geleden haalde hij met de single “La la la” de top in de Britse hitparade, en sindsdien staat er geen maat op zijn succes. Met twee singles van zijn debuutalbum “In the lonely hour” uit 2014 haalde hij de eerste plaats in eigen land: “Money on my mind” en “Stay with me”. Die laatste song stond zelfs op twee in de US Billboard top 100.

 In 2015  won Smith vier Grammy’s, waaronder die voor beste song voor “Stay with me”. Bij de uitreiking zei hij: “Ik wil de man waarover deze plaat gaat bedanken, ik ben vorig jaar verliefd op hem geworden. Dank je omdat je mijn hart gebroken hebt, dat heeft me vier Grammy’s opgeleverd.” Een paar maanden eerder was Smith uit de kast gekomen als homo. Twee weken later mocht hij een Oscar in ontvangst nemen voor “Writing’s on the wall”, de themasong van de James Bond-film “Spectre”. 

Sam Smith heeft drie jaar aan het nieuwe album gewerkt, onder meer met producer Timbaland, en er staan ook nummers bij met een brede orkestratie en koormuziek, zoals “Pray”.  Trieste en trage ballads zijn het handelsmerk van Smith, en dat is ook zo op zijn nieuwe album, bijvoorbeeld in de openingstrack “Too good at goodbyes”. 

Die droefheid heeft hij zelfs nodig om zijn songs te kunnen schrijven, zegt hij, maar hij heeft zijn eigen manier om daar mee om te gaan, vertelde hij onlangs in Londen: 

Stemproblemen en (geen) alcohol als remedie

In het voorjaar van 2015 moest Smith zijn tournee in Australië en Azië annuleren na een bloeding op zijn stembanden. Even later moest de zanger ook zijn optredens op Pinkpop en Rock Werchter afzeggen. Hij onderging een operatie en mocht vervolgens wekenlang niet praten, laat staan zingen. Maar nadien kon hij zijn optredens hervatten. Hij blijft wel extra voorzichtig:

Video player inladen...

Sam Smith is zichtbaar vermagerd – hij heeft maandenlang een streng dieet gevolgd. En hij heeft met zijn manager een weddenschap afgesloten om een tijd lang geen alcohol te drinken, ook om zijn stem te verzorgen. Een weddenschap met speciale voorwaarden, zo blijkt:

Video player inladen...

Bij het nieuwe album hoort ook een nieuwe wereldtournee: “The thrill of it all tour”. Smith zal te zien zijn in heel Europa, Mexico, de VS en Canada. De aftrap is op 20 maart in Sheffield, en op 4 mei staat hij in het Sportpaleis in Antwerpen. En Sam Smith blijkt een zwak voor België te hebben:

Video player inladen...

Meest gelezen