"Ook homomannen en -jongens zijn al te vaak #metoo"

Sinds enkele weken delen vrouwen veelvuldig hun verhaal over seksueel ongewenst gedrag op sociale media, via de hashtag #metoo. "Maar ook homomannen en -jongens zijn al te vaak #metoo", schrijven Stef Vonk en Nik Meeusen in een bijdrage in De Morgen. De twee willen ook dat debat nu op de agenda krijgen.

"Heel wat jongens, inclusief mezelf, hebben het al eens meegemaakt: je gaat naar de bar een paar pinten halen en er wordt in je kont geknepen", vertelt Vonk aan onze redactie. "Zulke zaken worden in de homogemeenschap iets te vaak weggelachen, daar wordt losser over heengegaan."

Volgens Stef Vonk en Nik Meeusen zijn holebi's inderdaad kwetsbaar voor seksueel ongewenst gedrag. "Het is nog een taboe binnen de gemeenschap", verklaart Meeusen. "We hebben zeer lang moeten vechten voor aanvaarding binnen de maatschappij. We zijn er uiteindelijk geraakt qua holebirechten, maar het is nu moeilijk om de stap te zetten naar zelfkritiek. Naar de buitenwereld toe willen we per se tonen dat het allemaal peis en vree is."

Ook het uit de kast komen speelt een rol. "Dat is niet zo evident", aldus Vonk. "Sommige jongens hebben zich nog niet geout bij hun ouders of vrienden en zijn wat dat betreft een beetje meer geïsoleerd. Als je dan op zoek bent naar acceptatie binnen de gemeenschap, dan ga je bepaald ongewenst gedrag misschien makkelijker tolereren. Naar de politie stappen voor echt criminele feiten is dan ook moeilijker."

Nu het debat al een tijd op gang gekomen is bij hetero's, achten Vonk en Meeusen het de tijd rijp om er ook over te praten binnen de holebigemeenschap. En dat lijkt alvast voorzichtig te lukken. "We hebben al heel wat reacties gekregen op ons stuk in De Morgen. Van jongens die nog in de kast zitten en zaken hebben meegemaakt waar ze echt niet goed van waren, vertelden ze ons."

Wat moet er dan concreet gebeuren om het probleem aan te pakken? Vonk en Meeusen denken daarvoor in de richting van charters tegen intimidatie en ongewenst gedrag in holebiclubs. "Het Verenigd Koninkrijk en de VS staan op dat gebied al veel verder dan ons land."

Meest gelezen