Video player inladen...

Aung San Suu Kyi brengt eerste bezoek aan Rohingya-gebied

 De Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi is aangekomen in Rakhine voor een verrassingsbezoek. Rakhine is de deelstaat van waaruit de Rohingya, een moslimminderheid, vervolgd en verdreven wordt.

Eind augustus startte het Myanmarese leger in de westelijke deelstaat Rakhine een gewelddadige campagne, nadat rebellen van de Rohingya-minderheid enkele legerposten hadden aangevallen.

Volgens het leger was die campagne gericht tegen de rebellen, maar sindsdien zijn er wel meer dan 600.000 Rohingya op de vlucht geslagen  naar buurland Bangladesh. Ze brengen getuigenissen mee over moordpartijen, martelingen en verkrachtingen van burgers door militairen en door milities van Rakhaing, de andere inwoners van Rakhine, die veelal boeddhist zijn.

Premier Aung San Suu Kyi heeft internationaal enorm veel kritiek gekregen, maar houdt vol dat het leger reageert op agressie van rebellen. Wellicht om die kritiek te ontzenuwen, is ze vandaag verrassend naar Sittwe gereisd. Nadien zal ze ook andere gebieden in Rakhine bezoeken, zoals Maungdaw en Buthidaung.

Aung San zit tussen hamer en aambeeld

Nobelprijswinnares voor de Vrede Aung San Suu Kyi heeft internationaal enorm veel kritiek gekregen omdat ze stil blijft over het buitensporige geweld tegen de Rohingya. De Verenigde Naties hebben de term "etnische zuiveringen" daarbij niet geschuwd. Veel van die Rohingya zitten nu in de stromende regen in de modder in Bangladesh en hebben tekort aan voedsel, medicijnen en onderdak.

Aung San zit nu klem. Ze leidt dan wel de democratisch verkozen regering, maar die heeft niets te zeggen over veiligheid en grensbewaking. Dat is het gevolg van de machtsdeling die is afgesproken met het leger van Myanmar dat al decennia lang het land in een stalen greep houdt.

Anderzijds moet Aung San ook rekening houden met de publieke opinie in haar land en ook bij haar achterban. Veel van die mensen vinden dat de Rohingya "vreemdelingen" zijn die "terug naar Bangladesh moeten", ook al wonen ze al eeuwen in Myanmar. Die opinie wordt voor een deel gevormd door de haatpropaganda die extremistische nationalisten al jaren voeren tegen etnische minderheden en de Rohingya in het bijzonder.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen