Britse Premier May vervangt defensieminister Fallon door Gavin Williamson

Premier Theresa May heeft er niet veel grad over laten groeien. Enkele uren nadat defensieminister Michael Fallon zijn ontslag had ingediend na beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag, heeft May Gavin Williamson als zijn vervanger aangeduid. 

De 41-jarige Gavin Williamson zit sinds 2010 in het Britse Lagerhuis voor de conservatieven. Hij was de zogenoemde Chief Whip van de conservatieve partij. Die moet ervoor zorgen dat alle leden de parlementszittingen bijwonen en ook stemmen wanneer de partijleiding een meerderheid nodig heeft.

Gavin Williamson is een parlementslid uit South Staffordshire. Hij heeft geen ervaring op het vlak van landsverdediging, maar hij wordt beschouwd als een rijzende ster en hij is een vertrouweling van de premier May. Voorheen was hij stafmedewerker van oud-premier David Cameron.

Moeilijke taak

Gavin Williamson krijgt niet de gemakkelijkste ministerpost. Hij moet de taak van Fallon voortzetten om flink te besparen in defensie. 20 miljoen pond moet hij nog vinden. Tegelijk zijn er vragen om de soldij van de militairen te verhogen. En zal Williamson robuust genoeg zijn in de strijd van het Britse leger tegen IS?

Tip van de ijsberg?

Voor premier May is de seksaffaire rond Michael Fallon de zoveelste kopzorg, na de politieke herrie over de brexitonderhandelingen. En de zaak Fallon is misschien maar de tip van de ijsberg. Na het schandaal van de Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein, zijn er ook in de Britse politiek heel wat getuigenissen aan het licht gekomen. De afgelopen dagen zijn al verschillende kopstukken zowel van de regerende Conservatieven als de Labourpartij beschuldigd van ongewenst seksueel gedrag.

De Britse premier Theresa May gaat nu een ontmoeting plannen met de partijleiders om dit onderwerp te bespreken.

Meest gelezen