Britten vragen Libië uitlevering broer van dader Manchester

Groot-Brittannië wil de broer verhoren van de man die in mei een zelfmoordaanslag pleegde op een concert van Ariana Grande. Hij zou op de hoogte geweest zijn van de terreurplannen.

Het was de Britse politie die bekendmaakte dat ze gisteren om de uitlevering van de broer van de dader gevraagd heeft. Op 22 mei blies Salman Abedi zichzelf op aan de uitgang van een grote concertzaal in Manchester. Daar had de Amerikaanse popzangeres Ariana Grande net opgetreden en de toeschouwers stroomden de zaal uit.

De tol was zwaar: er vielen 22 doden bij wie 7 kinderen. Er vielen ook meer dan 100 gewonden. Het ging vaak om jonge mensen. Ariana Grande is zeer populair bij kinderen en jonge tieners en die waren massaal naar het concert afgezakt.

Salman Abedi bleek een 22-jarige Brit van Libische afkomst. Hij zou net voor de aanslag naar Libië zijn gegaan. Gisteren liet de politie dan weten dat ze voldoende bewijs hadden om de uitlevering te vragen van de broer, Hashem Abedi.

Hashem werd enkele dagen na de aanslag in mei opgepakt door de Libische veiligheidsdiensten. Zijn foto werd toen op Facebook gezet. Ook zijn vader is toen gearresteerd, liet een woordvoerder weten. Het is niet duidelijk of ze al die tijd in een Libische cel hebben gezeten, of dat ze waren vrijgelaten en nu weer zijn opgepakt.

 

Meest gelezen