Video player inladen...

Advocaat Puigdemont bevestigt: "Spanje schrijft aanhoudingsmandaat uit voor Catalaanse leider"

In Spanje heeft een rechter een Europees aanhoudingsmandaat uitgeschreven tegen de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont en vier van zijn ministers die ook in België zijn. Dat heeft Paul Bekaert bevestigd aan Terzake. Een Spaanse rechter had eerder de aanhouding bevolen van acht Catalaanse politici, onder hen vice-minister-presidnet Oriol Junqueras.

Het Spaanse gerecht speelt het spel dus blijkbaar erg hard in de strijd tegen de afscheiding van Catalonië. Vanochtend waren 13 leden van de Catalaanse regering en zes regionale parlementsleden ingegaan op de dagvaarding door het Hooggerechtshof en een andere rechtbank in Madrid. Ze worden beschuldigd van rebellie, poging tot afscheiding van Catalonië en misbruik van overheidsgeld dat gebruikt werd tijdens het referendum over onafhankelijkheid van die regio. Daarvoor riskeren ze tot 30 jaar cel.

Vanavond heeft Paul Bekaert bevestigd dat een rechter - zoals gevraagd door de aanklager-  een Europees aanhoudingsmandaat heeft uitgevaardigd tegen de Catalaanse leider Carles Puigdemont en vier van zijn ministers die samen met hem naar België zijn gekomen. Die waren ondanks een dagvaarding door het Spaanse gerecht vandaag niet aanwezig om zich te verdedigen. Eerder had ook de voorzitter van het Spaanse Hooggerechtshof Carlos Lesmes gezegd dat een aanhoudingsmandaat dan ook niet meer dan normaal zou zijn.

Volgens Paul Bekaert, de advocaat van Puigdemont, vindt zijn cliënt "het klimaat nu niet goed om te komen getuigen en is het beter om wat afstand te nemen". Puigdemont zou echter wel bereid zijn om samen te werken met het Spaanse of het Belgische gerecht. Volgens Spaanse media zou hij voorgesteld hebben om via een videoconferentie te getuigen, maar wou het gerecht daar niet van weten.

Nog volgens Bekaert houdt zijn cliënt vanavond of morgen een toespraak op de Catalaanse televisie.

Als er inderdaad een aanhoudingsmandaat tegen Puigdemont zou zijn, zou dat erg vervelend zijn voor de Belgische regering als de man nog in ons land is. Eerder had staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) niet uitgesloten dat Puigdemont hier asiel zou krijgen als hij erom zou vragen, maar dat was niet in goede aarde gevallen bij premier Charles Michel (MR). Die had eerder al wel kritiek geuit op het overdreven politiegeweld tijdens het referendum in Catalonië, iets wat de relaties met Spanje ook al niet verbeterd had.

Acht Catalaanse leiders naar de de cel verwezen

Eerder op de dag had de aanklager ook al de aanhouding gevraagd van acht Catalaanse regeringsleden die vandaag wel zijn komen getuigen bij het gerecht in Madrid. Tegen een negende regeringslid van de regio is een vrijlating onder borgtocht van 50.000 euro gevraagd. Omstreeks 17 uur vanavond is een rechter op die vraag van de aanklager ingegaan en zijn die aanhoudingsbevelen uitgeschreven. Of die mensen ook in de cel zitten, is nog niet duidelijk.

Een van die mensen is Oriol Junqueras, de vice-topman van de afgezette Catalaanse regering en zeven andere ministers van de Catalaanse regering. Een negende minister kan vrijuit gaan, maar moet wel een borgtocht van 50.000 euro betalen. De zitting voor een aantal parlementsleden, onder hen de vroegere parlementsvoorzitster van Catalonië Carme Forcadell, is dan weer uitgesteld tot 9 november.

Carme Forcadell, gewezen voorzitster van het Catalaanse parlement, komt aan in Madrid
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen