Video player inladen ...

Dertien Roma kraken huis in Gent: "Nieuwe wet is nog steeds niet van kracht"

In Gent is opnieuw een huis gekraakt, deze keer door zo'n dertien Roma. Dat bevestigt burgemeester Daniël Termont (SP.A) aan VRT NWS. Volgens de politie was het pand niet bewoond.

De politie bevestigt dat ze in de loop van deze week vaststellingen heeft gedaan in het bewuste huis op het Stapelplein. "We voeren nu een uitgebreid onderzoek naar welke misdrijven de Roma zouden hebben gepleegd", zo is te horen bij de Gentse politie. Volgens het koppel was hun huis wel degelijk bewoond, maar de politie spreekt dat nu tegen. 

Nieuwe wet?

Het is niet de eerste keer dat er een huis wordt gekraakt in Gent. De vorige keren leidden uiteindelijk tot een aanpassing van de krakerswet. Momenteel kan de politie krakers niet uit een huis zetten. De nieuwe wet - die al goedgekeurd is in het parlement - verandert dat.

"Maar de nieuwe wet is nog niet verschenen in het Belgisch Staatsblad", zegt burgemeester Termont. "Bovendien duurt het na die verschijning nog eens tien dagen vooraleer de wet uiteindelijk echt van kracht wordt."

De eigenaar van het huis kan nu enkel naar de vrederechter stappen. Die zal dan een beslissing moeten nemen.