Chemiereus DowDuPont wil banen schrappen en vestigingen sluiten

De Amerikaanse chemiereus DowDuPont, die eind augustus ontstaan is uit de fusie van Dow Chemical en DuPont, gaat banen schrappen en vestigingen sluiten. De maatregelen moeten helpen om 3 miljard dollar kosten te besparen. 

Het bedrijf spreekt van "wereldwijde personeelsverminderingen, consolidering van gebouwen en faciliteiten, en stopzetting van een aantal activiteiten". Meer informatie over de maatregelen, zoals aantallen of locaties, worden niet bekendgemaakt.

Opsplitsen in drie bedrijven

De bedoeling is om het fusiebedrijf tegen begin 2019 op te splitsen in drie aparte beursgenoteerde ondernemingen, met als specialisaties landbouw, chemische grondstoffen en speciale chemicaliën.

Met de besparingsmaatregelen wil DowDuPont een sterke basis leggen voor die drie bedrijven. De gigant neemt een last van 2 miljard dollar voor de maatregelen. Een deel ervan is bedoeld voor ontslagen en vrijwillig vertrek.

DowDuPont kwam vandaag met de eerste kwartaalresultaten sinds de fusie werd afgerond. De omzet van het derde kwartaal steeg met 7,6 procent tot 18,3 miljard dollar, de nettowinst bedroeg 514 miljoen dollar.       

Er verandert hier elke week wel iets. De communicatie is bijzonder onprofessioneel.

Paul Schoeters, ACV-afgevaardigde DuPont

DuPont is in België vooral bekend van zijn vestiging in Mechelen. Het bedrijf heeft volgens de website ook activiteiten in Brugge, Brussel, Hoeilaart en Ieper. "De vestiging in Mechelen valt niet onder de merger", zegt ACV-afgevaardigde Paul Schoeters.

Over de besparingen is Schoeters nog niet op de hoogte gebracht. Hij voegt er wel aan toe dat er bij DuPont veel problemen zijn en dat er constant veranderingen worden doorgevoerd. De communicatie daarover laat volgens de vaksbondsman te wensen over. 

DOW Chemical heeft in België onder meer vestigingen in Antwerpen, Tertre en Zwijndrecht.

Meest gelezen