Duits bondskanselier Merkel opnieuw de machtigste vrouw ter wereld

Het Amerikaanse zakenblad Forbes heeft Angela Merkel andermaal uitgeroepen tot machtigste vrouw ter wereld. Het is het zevende jaar op rij dat de Duitse bondskanselier dat epitheton meekrijgt. Op de tweede plaats staat de Britse premier Theresa May. Melinda Gates vervolledigt het podium.

"Who runs the world in 2017?" Een vraag die Forbes voor de zevende keer op rij beantwoordt met Angela Merkel, als de "feitelijke leider van de moeizame Europese coalitie". De politica "behoudt haar plaats na een zwaarbevochten verkiezing", schrijft het Amerikaanse magazine."Ze zal stevig aan het Europese roer moeten blijven staan met de opkomende stormen van de brexit en het groeiende anti-immgratie gevoel in Europa", klinkt het.

Op nummer twee stond vorig jaar nog de toenmalige Democratische presidentskandidate Hillary Clinton. Zij tuimelt na haar verlies tegen Donald Trump naar plaats 65 en wordt opgevolgd door de Britse eerste minister Theresa May. "Een onverwachte nieuwkomer", stelt Forbes. "May leidt haar land door de brexit: een historische, complexe en transformerende tijd voor het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie."

Melinda Gates, vrouw van Microsoft-topman Bill Gates en medevoorzitter van de Gates Foundation, is de derde vrouw. Daarna volgen Facebook-manager Sheryl Sandberg en Mary Barra, de topvrouw van General Motors.

Recordaantal nieuwkomers: "Wissel van de macht"

Volgens Forbes was het voorbije jaar een "moeilijk jaar" voor vrouwen. Het Amerikaanse blad koppelt die uitspraak aan het verlies van Hillary Clinton die op het punt stond om de machtigste persoon ter wereld tout court te worden. "De lijst van machtigste vrouwen ter wereld anno 2017 toont aan dat er nog veel werk te doen is", aldus Forbes. "Maar we mogen ons niet enkel focussen op tegenslagen."

Met dat laatste bedoelt het zakenblad dat er een recordaantal nieuwkomers zijn in de top 100 van machtigste vrouwen ter wereld, 23 namelijk. "Een wissel van de macht die in de nabije toekomst kan leiden tot ongelooflijke globale winsten", Een van die nieuwkomers is Ivanka Trump, de dochter van de Amerikaanse president Donald Trump. Zij komt binnen op de 19e plaats. "De feitelijke First Lady."

Forbes baseert zich voor de lijst van 100 machtigste vrouwen ter wereld op basis van controle over geld, impact, invloedsferen en aanwezigheid in de media. U kunt de volledige lijst raadplegen op de website van het Amerikaanse blad.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen