Naar de supermarkt? De verpakking bevat niet altijd wat ze belooft

Er zit vaak minder in een voorverpakt product dan wat op de verpakking aangegeven staat. Dat blijkt uit controles van de Economische Inspectie waarover Het Laatste Nieuws schrijft. "Dat is misleiding van de consument. De verpakking moet juist zijn. Als je een product koopt, wil je waar voor je geld", zegt CD&V-Kamerlid Leen Dierick.

CD&V-Kamerlid Leen Dierick vroeg cijfers van de Economische Inspectie op. Daaruit blijkt dat de dienst de laatste vijf jaar bij gemiddeld 16 procent van de controles op de juistheid van verpakkingen inbreuken vastgesteld heeft, 438 op een totaal van 2.694, om precies te zijn.

In de meeste gevallen gaat het om een verschil in hoeveelheid: er zit (veel) minder in de verpakking dan wat de verpakking zelf aangeeft. 85 gram zalm in een pakje waar 100 gram zou moeten inzitten, of 1,3 liter frisdrank in een fles van 1,5 liter. "Dat is misleiding van de consument. Een verpakking moest juist en duidelijk zijn. Als je een product koopt, wil je waar voor je geld", zegt Dierick aan VRT Nws.

De Economische Inspectie heeft het aantal controles het voorbije jaar al opgevoerd, "maar we stellen vast: naarmate er meer controles zijn, stijgt ook het aantal inbreuken. Dat doet vermoeden dat dit een wijdverspreid probleem is", zegt Dierick.

Het is belangrijk dat je als consument alert bent. "Check goed het etiket. Als je vaststelt dat er dingen niet kloppen, kan je altijd een klacht indienen bij de Economische Inspectie." Producenten die in de fout gaan, krijgen een waarschuwing of een proces-verbaal.