AFP or licensors

Frankrijk heft eenmalige taks op 320 grootste bedrijven

De Franse regering heeft een wetsontwerp goedgekeurd, waardoor de winst van de 320 grootste bedrijven van het land eenmalig extra wordt belast. Dat was nodig om te vermijden dat de Franse begroting zou ontsporen.

Frankrijk moet na een beslissing van het Grondwettelijk Hof, begin deze maand, 10 miljard euro terugstorten. Dat geld kwam uit de dividendbelasting van de vorige president François Hollande. Die belasting uit 2012 is nu onwettig verklaard.

Europese begrotingsafspraken

Grote bedrijven, met meer dan 1 miljard euro aan omzet, zullen in plaats van het normale tarief van 33,3 procent, worden belast aan 38,3 procent. Voor ondernemingen met een omzet van ruim 3 miljard euro bedraagt het tarief zelfs 43,3 procent. Verwacht wordt dat dit 5,4 miljard euro zal opbrengen.

We moesten snel reageren", verklaarde Christophe Castaner, (rechts op foto) woordvoerder van de regering-Macron. Vandaag stemde de ministerraad in met de eenmalige taks, die van toepassing is op 2017. Met die extra inkomsten zou de Franse regering erin slagen om het overheidstekort te beperken tot 2,9 procent van het bruto binnenlands product, zoals Europa dat wil.

Bedrijven dienen een klacht in

De Franse bedrijven zijn niet opgezet met de maatregel. Een aantal van hen liet al verstaan dat ze een klacht gaan indienen. De minister van Economie, Bruno Le Maire, heeft de inspectie van financiën intussen wel gevraagd te onderzoeken wie verantwoordelijk was voor de "schandalige" dividendentaks. Hij verwacht de resultaten van het onderzoek op 10 november. 

Meest gelezen