Grote Zaal Henry Le Boeuf in Bozar krijgt mobiele stoelen

Het Paleis voor Schone Kunsten In Brussel gaat de parterre van de Grote Zaal Henry Le Boeuf herschikken door de huidige stoelen te vervangen door verplaatsbare exemplaren. Het is de bedoeling om een moduleerbare ruimte te creëren voor de artiesten die voortaan een deel of de hele parterre kunnen gebruiken voor hun voorstellingen.  

De zaal is aan de vierde generatie stoelen toe sinds de officiële opening in 1929. In 1999 werden de stoelen van 1976 vervangen door een model gebaseerd op de stoelen die Victor Horta in 1929 tekende.

Nu, bijna 20 jaar later, besliste het Paleis voor Schone Kunsten om de stoelen van de parterre te renoveren. De werken werden toevertrouwd aan de onderneming Fibrocit, die ook de stoelen van de zaal in de jaren 20 en de modellen van 1999 gemaakt had.

Het hout en het fluweel zullen gerestaureerd worden, maar dat is niet alles. De stoelen ondergaan ook een belangrijke aanpassing om de Grote Zaal Henry Le Boeuf in nieuwe configuraties te kunnen gebruiken. Ze worden uitgerust met een mobiel systeem waardoor de hele parterre of een deel ervan vrijgemaakt kan worden. De zaal kan dus aangepast worden aan de diversiteit van muzikale evenementen bij Bozar en, meer in het bijzonder, voor feestjes en dansconcerten.  

De renovatie gaat in november 2017 van start en loopt tot mei 2018. De stoelen zullen rij per rij worden vervangen. Het is dus mogelijk dat trouwe bezoekers in de komende maanden op een tijdelijke stoel moeten plaatsnemen.  

Meest gelezen