Humanitaire ramp dreigt voor vluchtelingen die naar Australië wilden

Mensenrechtengroepen hebben al langer kritiek op het kamp op Manus Island, maar daar voelen 600 vluchtelingen zich nu belegerd door de lokale bevolking. Het kamp ligt op een eiland in de staat Papoea-Nieuw-Guinea.

Refugee Action Coalition

Enkele jaren geleden richtte Australië met toestemming van de lokale overheden twee opvangkampen op voor vluchtelingen die onderschept werden als ze vanuit Zuidoost-Azië kwamen. Een kamp lag op het eiland Nauru in de Stille Oceaan, het andere op het eiland Manus dat deel uitmaakt van de staat Papoea-Nieuw-Guinea.

Australië betaalde voor de opvang en wou door het onderscheppen van die mensen de mensenhandel en vluchtelingenstromen vanuit het Midden- en Verre Oosten ontmoedigen, al leverde dat veel kritiek op van mensenrechtengroepen.

Ook de lokale bevolking was niet altijd te spreken over de kampen en onlangs besliste een rechtbank in Papoea-Nieuw-Guinea dat het kamp op Manus Island onwettig was en dus gesloten moest worden. De bevoorrading en de elektriciteit werden afgesloten en de vluchtelingen moesten dan maar ergens anders naartoe.

Deze boot met Iraanse vluchtelingen werd in Indonesische wateren onderschept

Nieuw-Zeeland wil mensen opnemen, maar mag niet

In het kamp op Manus Island zitten nog altijd 600 vluchtelingen, velen van hen uit het Midden-Oosten of uit Iran. Ze weigeren om het kamp te verlaten omdat ze vrezen dat ze zullen worden aangevallen door de lokale bevolking. Die zou eerder al de vluchtelingen bedreigd hebben met machetes en speren. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn de voedselvoorraden nu echt wel geslonken.

Australië weigert om mensen toe te laten die het land illegaal met bootjes bereiken. Nieuw-Zeeland heeft aangeboden om 150 van die vluchtelingen op te nemen, maar de Australische regering weigert dat omdat dat nu net de mensenhandelaars in de kaart zou spelen. Volgens Australië is de regering van Papoea-Nieuw-Guinea verantwoordelijk voor de veiligheid van de vluchtelingen.

Die vluchtelingen krijgen de keuze tussen permanent verblijven in Papoea-Nieuw-Guinea, hervestiging in Cambodja of op de eilandstaat Nauru in de Stille Oceaan. De vroegere Amerikaanse president Barack Obama had vorig jaar beloofd om 1.250 mensen uit Manus en Nauru op te nemen en vorige maand zijn de eerste 50 van hen in de Verenigde Staten aangekomen.

Meest gelezen