AFP or licensors

De iPhone X ligt nu in de winkel, of toch niet?

Vanaf vandaag zou de nieuwste iPhone normaal gezien in de winkel liggen. Maar door een tekort aan toestellen, slaagt Apple er niet in om de iPhone X in de rekken te krijgen. Toch beweren de handelaars dat de bestellingen heel vlot gaan.

Iedereen herinnert zich de lange wachtrijen van euforische Apple-fans bij de release van de nieuwste iPhone, maar die tijd hoort stilaan tot het verleden. Ons land heeft te weinig exemplaren van de iPhone X gekregen. Daarom zullen er vandaag vermoedelijk nauwelijks toestellen in de winkels beschikbaar zijn. Bijna alle exemplaren van de iPhone X zijn op voorhand online besteld.

Schaarste leidt tot meer vraag

Sommigen beweren dat de schaarste met opzet gecreëerd wordt door Apple, maar Sven Degezelle, woordvoerder van Mediamarkt België, wil dat niet geloven.  "Wij weten dat ze bij Apple België zeer verveeld zitten met de schaarste. Ze kunnen niet anders, en moeten het doen met de toestellen die zij zelf krijgen van de hoofdzetel in de Verenigde Staten."

Marie-Caroline Peers, marketing manager bij Switch, vult aan: "Wij zijn ook afhankelijk van de toewijzingen. Een aantal landen zoals de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië krijgen voorrang van Apple. België en een aantal andere kleinere landen komen dan pas aan de beurt." En dat is volgens Peers altijd afwachten. "We weten ook nooit op voorhand hoeveel toestellen we zullen krijgen."  Switch is een "premium reseller" van Apple in België. Met 30 winkels is het één van de belangrijkste verdelers van Apple producten in ons land.  

Wij zijn ook afhankelijk van de toewijzingen. Een aantal landen zoals de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië krijgen voorrang van Apple

Productie vertraagd

Hoe komt het dat er minder aanbod is dan vraag? De problemen liggen vooral bij de technologie van het toestel. Zo zou Apple moeilijkheden ondervinden bij de productie van de 3D sensoren die nodig zijn voor de gezichtsherkenning.

Daarnaast liep Apple vertraging op omdat er niet genoeg voorraad OLED-schermen was. OLED staat voor Organic Light Emitting Diode en is een type scherm dat bij nagenoeg alle duurdere smartphones en tv-toestellen gebruikt wordt. Pittig detail: voor OLED-schermen is Apple nog altijd aangewezen op concurrent Samsung.  

iPhone X is meer gegeerd dan de 8

Kopers slaan de iPhone 8 over en kiezen meteen voor de X. Dat is Peers ook opgevallen. De iPhone X is volgens haar zeer gegeerd, en doet het veel beter dan de iPhone 8, die een paar weken geleden werd uitgebracht. Dat merkt Degezelle van Mediamarkt ook op. "Voor velen is de iPhone 8 maar een upgrade van de 7." Dit is opvallend, want het basismodel van de iPhone X is 350 euro duurder dan het basismodel van de iPhone 8.

Volgens het marktonderzoeksbureau GFK werden in de eerste 6 weken 30 % minder iPhones 8 verkocht dan zijn voorganger, de iPhone 7. "Dit komt omdat de Apple liefhebbers meteen voor het beste willen gaan, namelijk de iPhone X", aldus Peers.

Maar wie is er bereid om  voor een smartphone evenveel te betalen als voor een laptop, namelijk meer dan 1.000 euro? "Je kan er niet echt een lijn in trekken, maar het zijn vooral de zakenmensen en grote fans van Apple", zegt Marie-Caroline Peers van Switch.

Ook anderen spelen mee

We zouden het bijna vergeten: deze week heeft de Tawanese HTC de U11 Life en de U11 + uitgebracht. Twee zeer performante Android-toestellen met een opvallende toepassing. U kan applicaties opstarten door de randen van het toestel samen te drukken. Hoewel het qua marktaandeel nog ver staat van Apple en Samsung, slaagt HTC er wel in om een noemenswaardig toestel op de markt te brengen.  (Lees verder onder de video)

Daarnaast doet de directe concurrent van de iPhone X, de Galaxy Note 8 van Samsung, het behoorlijk goed. De oververhitte batterijen van voorganger, de Note 7, behoren duidelijk tot het verleden.

Heel wat klanten zullen dus hun iPhone X vandaag mee naar huis kunnen nemen, de anderen zullen weken moeten wachten. Feit is dat dit voor Apple niet de ideale manier van werken is, vooral omdat veel liefhebbers niet het geduld hebben om te wachten op de iPhone X, en toch zullen kiezen voor de de upgrade van de 7, de iPhone 8.

Meest gelezen