© Jonas Verbeke

Kortrijk behoort tot netwerk innovatieve steden

Kortrijk is toegelaten tot de UCCN, het Unesco Creative Cities Network, een netwerk van designsteden waar onder meer Helsinki, Shanghai en Berlijn toe behoren. In totaal werden 64 nieuwe steden toegelaten tot het UCCN.

Kortrijk diende half juni 2017 een aanvraag in tot lidmaatschap van het UNESCO Creative Cities Network (UCCN) in het domein van design. UNESCO lanceerde dit wereldwijde netwerk in 2004 en het bevordert internationale samenwerking en partnerschappen tussen creatieve steden.

Dergelijke steden zien creativiteit als stuwende kracht voor duurzame vernieuwing en ontwikkeling en plaatsen culturele industrieën in de kern van hun lokale ontwikkelingsplannen. Het UCCN is een belangrijk programma van UNESCO om de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen en de Nieuwe Stedelijke Agenda te implementeren op lokaal niveau.

Het UCCN bestaat uit een wereldwijd netwerk van 116 steden uit 54 landen en daar komen er nu 64 steden bij. Elke stad heeft één van de zeven creatieve deelgebieden centraal staan: literatuur, design, ambacht en volkskunst, film, muziek, gastronomie of nieuwe mediakunst. Tot het netwerk behoren wereldsteden als Sydney, Beijing, Seoul en Singapore.

In het domein van design komt Kortrijk naast steden als Shanghai, Helsinki en Berlijn te staan. In Europa horen er 9 steden tot het design-domein. Kortrijk is de eerste Belgische stad in dat selecte design-clubje.

Het zet Kortrijk internationaal op de kaart als creatieve stad

Vincent Van Quickenborne, burgemeester Kortrijk

“Het betekent voor een kleinere stad als Kortrijk heel wat om te kunnen toetreden tot het netwerk”, zegt burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD). “Het zet Kortrijk internationaal op de kaart als creatieve stad. Succesvolle projecten zoals 5X5® en MyMachine®, kunnen zo ver buiten Kortrijk worden verspreid en de stad krijgt de kans om wereldwijde expertise op het vlak van design in huis te halen en ze te delen met de industrie, publieke ruimte, het onderwijs, en makers uit de regio”.

Meest gelezen