Video player inladen...

Moeder die haar zoon verloor door zelfdoding doet oproep: "Praat over sexting"

Sandra Spitaels, die haar 15-jarige zoon Glenn enkele maanden geleden verloor door zelfdoding, roept slachtoffers van sexting op om over hun probleem te praten. Glenn werd bijna anderhalf jaar achtervolgd door een naaktfoto van hem die op sociale media gedeeld werd. Tot het hem te veel werd. Het verhaal was gisteren te zien in "Pano".

Gisteravond getuigde Sandra – samen met haar man Jan en Glenns vriendin Amber – daarover in Pano en vanmorgen op Studio Brussel.

Glenn moet ooit een naaktfoto hebben gestuurd naar iemand. Maar het is natuurlijk nooit zijn bedoeling geweest dat die foto aan iedereen getoond zou worden. Glenns mama hoopt met zijn verhaal dan ook jongeren wakker te schudden: “Zo’n foto delen kan niet. Het is niet omdat je in vertrouwen een foto doorstuurt, dat die misbruikt moet worden. Jongeren moeten weten dat het schadelijk is om dat te doen, of om op zo’n foto te reageren. Doe dat alsjeblieft niet.”

Taboe

Tegelijk heeft Sandra een boodschap voor jongeren die het slachtoffer zijn van een sexting-probleem. "Glenn is het slachtoffer geworden van het taboe en de schaamte die er rond sexting hangen”, denkt Sandra. “Hij moet gegeneerd geweest zijn. Nooit heeft hij iemand in vertrouwen genomen om te zeggen hoe zwaar zijn last woog: zijn vriendin niet, ons niet. Dat is heel spijtig. Dus we hopen dat jongeren die in de problemen zitten voortaan wél hulp zullen zoeken. Dan kunnen de verantwoordelijken worden aangesproken en gestopt, en dan hoef je je niet zo alleen te voelen."

Awel

Glenns familie organiseert ook een actie voor de Warmste Week van Music for Life. "Op 15 december zou Glenn 16 jaar geworden zijn, daar keek hij erg naar uit. We willen mensen dan samenbrengen, om stil te staan bij wat er gebeurd is. En we gaan onder andere kaaskroketjes verkopen, dat bestelde Glenn altijd op restaurant."

"Zo willen we geld inzamelen voor Awel,  waar jongeren anoniem kunnen bellen of chatten om te praten over hun problemen. Want we hopen dat wat Glenn heeft meegemaakt, nooit meer zal gebeuren. Als we één jongere, één familie, onze pijn kunnen helpen besparen, dan is onze actie al de moeite waard geweest."

Meest gelezen