Video player inladen...

Molenbeek en Brussel verbieden "islamsafari" Dewinter en Wilders, Wilders komt toch naar België

De Brusselse gemeente Molenbeek verbiedt de "islamsafari" van Filip Dewinter en Geert Wilders op 3 november. Burgemeester Françoise Schepmans (MR) doet dat op basis van een politieverordening om de openbare orde te handhaven. Brussel-stad sluit zich aan bij die beslissing. Filip Dewinter vindt het "te gek voor woorden" en is toch van plan om richting Molenbeek te trekken. Wilders zegt dat hij naar België komt, maar "dat hij geen verordening zal overtreden".

Dewinter kondigde eind september aan dat zijn Nederlandse collega Geert Wilders hem gevraagd had om een rondleiding te geven in Molenbeek. De zogenoemde "islamsafari" is een "wandeling langs de plaatsen in Brussel die het ergst getroffen zijn door de islamisering". Volgens Dewinter wil Wilders met eigen ogen zien hoe het eraan toe gaat in wat ze allebei de "jihadhoofdstad van Europa" noemen.

Burgemeester Schepmans vindt het nu naar eigen zeggen "erg belangrijk" om een verordening aan te nemen die het Filip Dewinter en Geert Wilders verbiedt om het grondgebied van Molenbeek morgen te betreden. "Ik heb deze verordening aangenomen want de komst van die personen kan de openbare orde verstoren gezien de opvattingen die zij erop nahouden ten opzichte van de inwoners van Molenbeek.

In de verordening staat het volgende te lezen: "De Burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek heeft, in datum van 2 november 2017, een politieverordening aangenomen. De activiteit en de bijeenkomst voorzien op 3 november 2017 door de Heren Filip De Winter en Geert Wilders is verboden op het grondgebied van de gemeente Sint-Jans-Molenbeek. Elke bijeenkomst van personen in het kader van dit evenement, deelnemers, organisatoren of tegenstanders, is verboden op het grondgebied van de gemeente Sint-Jans-Molenbeek."

Volgens de burgemeester zal de politie al het nodige doen om die verordening te laten respecteren. Overigens verbiedt ook Brussel-stad nu het geplande bezoek van Dewinter en Wilders. "We willen niet dat mijnheer Wilders zijn racistische haatboodschap verspreidt op Brussels grondgebied", klinkt het op het kabinet van de PS-burgemeester Philippe Close. 

Dewinter: "Te gek voor woorden"

Filip Dewinter vindt het "te gek voor woorden" dat twee volksvertegenwoordigers op deze manier de toegang wordt ontzegd tot Sint-Jans-Molenbeek. "Het is niet onze bedoeling om een gewelddadige confrontantie aan te gaan", voegt hij eraan toe.

Françoise Schepmans (MR), burgemeester van Molenbeek, liet vorige week al weten over maatregelen na te denken, waarna Filip Dewinter verklaarde sowieso naar Molenbeek te gaan. Ook nu is Dewinter nog van plan om morgen richting Molenbeek te trekken.

Geert Wilders noemt de beslissing van Schepmans een "verschrikkelijk slecht besluit", maar hij is niet van plan "enige wet of verordening te overtreden". De PVV-topman gaat met Dewinter overleggen wat "we nog wel kunnen en mogen gaan doen". Wilders weet niet wat de reden is dat ze Molenbeek niet mogen bezoeken. "Maar ik wil een statement maken wat dit allemaal betekent, daarom ga ik morgen toch naar België."

Wilders wordt wellicht begeleid door een escorte van de federale politie, maar een risico op belangenconflict met de lokale politiezone Brussel-West is er niet, klinkt het. "Er is genoeg overleg tussen beide", zegt de federale politie.  

Meest gelezen