Nieuwe wet over kraken: "Publicatie in Staatsblad vermoedelijk volgende week"

De nieuwe wet die het kraken van woningen strafbaar maakt, wordt "vermoedelijk" volgende week gepubliceerd in het Staatsblad. Dat laat het kabinet Justitie weten. Volgens de procedure zal de wet dan tien dagen na die publicatie van kracht worden.

Op 5 oktober al keurde de Kamer het wetsvoorstel over kraken goed, nadat het dossier in een stroomversnelling was gekomen door enkele opvallende kraakgevallen in Gent. Nu is er opnieuw een pand gekraakt in Gent, maar blijkt dat de nieuwe wet nog niet van kracht is omdat er nog geen publicatie is gebeurd in het Staatsblad.

Die publicatie komt er aan. "De drukproef hebben we maandag pas ontvangen, dus de publicatie gebeurt vermoedelijk volgende week", klinkt het bij Justitie. Tien dagen later zal de nieuwe wet dan van kracht worden, zoals de normale wetgevende procedure het voorschrijft.

"Dit is inderdaad de normale termijn en de normale gang van zaken", zegt parlementslid Egbert Lachaert (Open VLD) die mee het wetsvoorstel had ingediend destijds en zelf al even had geïnformeerd hoe het nu zat met de publicatie ervan in het Staatsblad. "Bij de goedkeuring vernam ik al dat het een viertal weken zou duren. Ik denk dus niet dat het ergens is blijven liggen. Goed nieuws dat de publicatie voor binnenkort is."

Meest gelezen