AMELIE-BENOIST / BSIP

Steeds minder kinderen met Down in Vlaanderen

Er worden in Vlaanderen steeds minder kinderen met het syndroom van Down geboren. Dat schrijft De Standaard en het nieuws is bevestigd aan VRT NWS. Vorig jaar ging het om 31 baby's, terwijl dat er de jaren ervoor gemiddeld 45 waren.

Vorig jaar zijn er 31 kinderen met het syndroom van Down geboren in Vlaanderen. Een jaar eerder waren dat er nog 45. In 2013 zagen er zelfs nog 58 baby's met het downdyndroom het levenslicht. 

De daling kan onder meer te maken hebben met de steeds populairder wordende prenatale screening via de Nip-test. Dat is een vrij eenvoudige test die in het bloed van een zwangere vrouw sporen van drie chromosomale afwijkingen kan opsporen. Het downsyndroom is daarvan de meest voorkomende. Ouders kunnen daarop beslissen om een abortus uit te voeren. 

Het verband tussen de daling van het aantal kinderen met Down kan wel niet met zekerheid worden gesteld. Er kunnen ook andere oorzaken een rol spelen. Dat moet worden onderzocht.

Meest gelezen