Obama bant selfies: "Ik wil dat men me recht in de ogen kijkt"

Jarenlang heeft hij er geen probleem van gemaakt, ook al uitte Barack Obama soms zijn voorbehoud tegenover het nemen van selfies. Dat hij vond dat hij liever een handdruk had of wanneer iemand een selfie met hem gebruikte om iets verkocht te krijgen. Op zijn eigen "Obama Foundation Summit" in Chicago, waar ook echtgenote Michelle en de Britse prins Harry het publiek toespraken, maakte hij tijdens zijn openingsspeech afgelopen dinsdag duidelijk dat voor hem de maat vol is. "Geen selfies, noch met mij, noch met Michelle", foeterde de ex-president voor een publiek van vooral jonge mensen.

Obama: "Die beslissing mag dan triviaal lijken, maar dat is ze zeker niet. Een van die rare dingen die ik als president meegemaakt heb, is dat ik ontdekt heb dat mensen je niet langer recht in de ogen kijken."

"Nee, ze benaderen me (zwaaiend met zijn arm boven het hoofd alsof hij een gsm vastheeft). Of op een andere manier (opnieuw zijn arm naar de andere kant strekkend)"

"Het is natuurlijk verbazend dat sociale media jongeren vanuit alle staten van de VS weet te verenigen. Maar als je jezelf ervan weerhoudt om een gesprek met iemand aan te gaan, om iemand te zien, hem tegemoet te treden en naar hem te luisteren, omdat je te druk bezig bent met het nemen van een foto. Tja, dan ben je eerder bezig om bij te dragen tot wat ons uit elkaar haalt dan door met elkaar overeen te komen."

"Ik wil dus echte gesprekken voor Michelle en mij met jullie. Dat zou tof zijn", besloot Obama, die met zijn uitspraken wellicht bedoelde dat hij geen selfies meer wil nemen wanneer er inhoudelijk gedebatteerd kan worden.

Bedoeling van het tweedaagse evenement onder de noemer "Obama Foundation Summit", dat in de toekomst ook nog in andere steden zal plaatsvinden, is om vooral het sociaal enthousiasme van jongeren aan te wakkeren en te onderhouden.

Meest gelezen