Video player inladen...

Puigdemont: "Ik eis de vrijlating van de viceminister-president en de ministers"

Een erg strijdbaar klinkende Carles Puigdemont heeft vanavond de vrijlating geëist van de Catalaanse ministers die het Spaanse gerecht vandaag heeft laten aanhouden. Hij deed dat in een videoboodschap opgenomen in Brussel die is uitgezonden op de Catalaanse tv-zender TV3.

"De Spaanse staat heeft beslist om de viceminister-president en de ministers van de legitieme regering van Catalonië gevangen te zetten. Dit is een zware vergissing en een ernstige aanval op de democratie", zei een bijzonder fel klinkende Puigdemont.

"Als voorzitter van de legitieme Catalaanse regering eis ik de vrijlating van de ministers en de viceminister-president. Ik eis ook respect voor alle politieke opties en het einde van de politieke repressie."

Puigdemont roept de Catalaanse bevolking op zich niet met geweld te verzetten. "Er wacht ons een lange en zware onderdrukking. We moeten de situatie bestrijden zoals Catalanen dat doen, in vrede. Mijn steun en warmte gaat uit naar alle mensen die verbijsterd zijn door wat er gebeurt. We moeten het bestrijden zonder geweld."

Bekijk de integrale toespraak van Puigdemont (zonder ondertitels)

Video player inladen...

Meest gelezen