Video player inladen...

Roland Verlooven, peetvader van de Vlaamse showbizz, overleden

Roland Verlooven is gisteren overleden, hij werkte samen met zowat alle Vlaamse schlagerzangers en zangeressen. Verlooven is vooral de man achter Willy Sommers. Onder de schuilnaam Armath schreef hij bijna al zijn nummers. Ook enkele kleinkunstenaars en popgroepen, onder meer Clouseau, en voorts Get Ready, Margriet Hermans en Ingeborg  klopten bij hem aan voor de productie van hun platen.

De naam Roland Verlooven zegt u misschien niet onmiddellijk iets, maar als man achter de schermen kan hij tellen. De  grootste hits van Willy Sommers,  en "Olé, ole, olé, we are the champions" en "De Marie-Louise" van Bart Kaëll zijn van zijn hand. Zonder Verlooven overigens geen Willy Sommers. 

Roland Verlooven stapte in 1955 al in de muzieksector. Toen de kleinkunst doorbrak, hield hij zich vooral daarmee bezig. Hij producete platen van Miek en Roel, maar ook "De zotte morgen" van Zjef van Uytsel en "De peulschil" van Lamp, Lazarus en Chris.    

Een producer moet weten wat een artiest het beste kan, dat overbrengen op plaat, en het budget in het oog houden.  

Op kerstavond 1970 leerde Verlooven Willy De Gieter kennen, toen zanger van een Engelstalig covergroepje. Tijdens een auditie weinig later liet hij hem een nummer van Jimmy Frey zingen en bedacht de naam "Sommers".  Voor de jonge zanger werd Roland Verlooven een tweede vader. 

Ik begin met een muzikale zin, probeer een soort slogan te vinden en werk dan verder uit.

Samen met Lange Jojo schreef hij de voetbalhymne "Olé, olé, olé, we
are the champions. Een paar Franstalige composities en producties werden internationale hits. In 1989 houdt hij ermee op, en verhuist naar
Spanje. Zo'n 10 jaar geleden keerde hij terug naar België. Gisteren is hij overleden, aan de gevolgen van de ziekte van Alzheimer. Roland Verlooven werd 79.

Meest gelezen