Video player inladen...

Verdachte aanslag New York aangeklaagd voor terrorisme, vroeg om IS-vlag in ziekenhuiskamer 

De Oezbeek Sayfullo Saipov die dinsdag die in New York 8 mensen doodreed, is aangeklaagd voor terrorisme. Volgens de aanklager wijst alles erop dat hij handelde in naam van IS. In zijn ziekenhuiskamer vroeg hij om een vlag van de terreurgroep. De tweede Oezebeekse man naar wie de FBI op zoek was, is intussen gevonden.

Het federaal parket van Manhattan heeft Saipov gisteravond in staat van beschuldiging gesteld voor terrorisme. Er werden twee aanklachten geformuleerd: steun aan een buitenlandse terroristische organisatie en geweld en vernieling.

Zijn telefoon stond vol met filmpjes en propagandamateriaal van terreurgroep IS. Hij had ook een briefje met IS-verwijzingen achtergelaten in de lichte vrachtwagen waarmee hij zijn dodelijke aanval uitvoerde.

In de gerechtelijke documenten staat beschreven wat Saipov zei aan de onderzoekers tijdens zijn verhoor in het ziekenhuis, waar hij werd opgenomen nadat hij door de politie in de buik was geschoten. Hij vroeg om een vlag van IS en uitte zijn tevredenheid over wat hij gedaan had.

Hoorzitting

Saipov verklaarde dat hij besliste om op Halloween toe te slaan, omdat er dan veel mensen op straat zouden zijn. Hij hoopte tot de Brooklyn Bridge te rijden om ook daar voetgangers omver te rijden.

Op een persconferentie zei Joon H Kim, de federaal procureur van Manhattan, dat Saipov de aanval twee maanden voorbereidde, en op 22 oktober al een wagen huurde om zijn route langs de westelijke zijde van Manhattan voor te bereiden.

Gisteravond verscheen Saipov voor het eerst voor een rechtbank in New York, in een rolstoel. Hij kreeg een pro-Deoadvocaat toegewezen en beantwoordde de vragen voornamelijk met ja of nee, met behulp van een Russische tolk. De hoorzitting begon om 18 uur plaatselijke tijd, en duurde volgens The New York Post maar tien minuten.

Tweede Oezbeek gevonden

De FBI heeft intussen de Oezbeek Mukhammadzoir Kadirov gevonden, voor wie eerder een opsporingsbericht werd verspreid. Het gerecht geeft voorlopig geen informatie over zijn connectie met Daipov, maar hij zou voorlopig niet gezien worden als een verdachte.

Meest gelezen