Video player inladen...

Treinbestuurder doet verhaal over amokmakers: "Schandalig, ziekelijk en onbeschrijfelijk"

"Wat ik en mijn treinbegeleider hebben moeten meemaken, is gewoonweg schandalig, ziekelijk en onbeschrijkelijk." Zo begint treinbestuurder Kevin zijn verhaal over wat er dinsdagavond op zijn trein is gebeurd. Een honderdtal jongeren veroorzaakten toen heel wat problemen op de rit tussen Ottignies en Brussel. De NMBS laat weten dat hun treinbegeleider goed heeft gehandeld.

De betrokken jongeren vielen andere reizigers lastig en trokken verschillende keren aan de noodrem. Uren later kon de trein volledig geëvacueerd worden door de politie. De treinbestuurder getuigt op Facebook over het voorval.

"Wat ik en mijn treinbegeleider gisteren hebben moeten meemaken op de 2142 is gewoonweg schandalig, ziekelijk en onbeschrijfelijk. Zoiets heb ik op meer dan 10 jaar nog nooit meegemaakt", schrijft Kevin.

In het station van Ottignies waren zo'n 300 jongeren opgestapt, komende van de nocturne in pretpark Walibi. Al op het perron maakte een deel van hen problemen en ze gingen daarmee verder op de trein zelf.

"Alles gaat goed tot net voor Bosvoorde bij Brussel. Ik reed 120 km/u toen plots mijn leiding van de rem ledigt. Meteen leg ik de link met de jongeren en noodseinen in de trein. En ja hoor, ik steek mijn hoofd buiten en hoor dat er halverwege een luchtontsnapping is. Noodrem bediend...", vertelt treinbestuurder Kevin.

Wat volgt, blijkt een ware nachtmerrie voor het treinpersoneel en andere passagiers. "Op de trein heerste er chaos. Geroep, getier. We hebben in dat rijtuig 4 noodseinen moeten herbewapenen terwijl verschillende jongeren van vreemde origine het ons zeer lastig maakten om ons werk te doen en ons in ons gezicht stonden uit te lachen."

Er heerste chaos. Ze stonden ons in ons gezicht uit te lachen.

Bovendien ging het erg moeizaam om contact op te nemen met de hulpdiensten, want de trein was bij Bosvoorde tot stiland gekomen in een tunnel. "Ik heb 101 gebeld en snel al krakend contact gehad. Ik heb gezegd "treinbestuurder Brussel, station bosvoorde, trein, noodgeval, stuur politie..." krak, lijn weer onderbroken, geen verbinding. "

De jongeren bleven aan de noodremmen trekken en begonnen zich agressief op te stellen tegenover de treinbegeleider en de bestuurder.  "Toen ik een deur opendeed van een bepaald compartiment - dat vol rook hing en stok naar cannabis- werd ik buiten geduwd door een bende. Een van die gasten, waarvan ik zijn gezicht niet snel zal vergeten, is met zijn hoofd tegen het mijne komen staan."

"Hij lachte mij vlak in mijn gezicht uit. "Wat ga je doen" en de nodige scheldwoorden uiteraard. Ik reageerde niet meer en wrong me los. Bij het buitengaan vond deze het leuk om mij pootje te lappen zodanig ik tussen al de rommel en personen in het gangpad op mijn muil ging."

Het zou niet stoppen, zelfs niet met politie aan boord

Zelfs na een eerste tussenkomst van de politie werd er nog aan de noodremmen getrokken, vertelt de treinbestuurder. "Een van de noodseinen waar een agent vlakbij stond, was weer afgetrokken. Ik zag het toen echt niet meer zitten. De sfeer werd grimmiger en grimmiger. Een echt beklemmend en onveilig gevoel." Kevin kon niet anders meer dan zijn trein officieel in nood te verklaren.

Uiteindelijk werd de trein geëvacueerd. "Daar stonden ze dan: honderden reizigers, tientallen agenten, Securail, Infrabel... op het perron van Bosvoorde midden in de nacht."

"Ik heb geen oog dicht gedaan vannacht... ", schrijft de treinbestuurder nog. "We zijn vernederd, beledigd en bedreigd, fysisch aangevallen, verbaal aangevallen, gehinderd ons werk te doen... Dat terwijl we met ons tweetjes enkel maar ons werk wouden doen, in alle professionaliteit. Waar gaat dit naartoe? In wat voor samenleving zijn we terecht gekomen." 

We zijn vernederd, beledigd en bedreigd

NMBS: "Personeel wordt hiervoor opgeleid"

De avond van de feiten zelf heeft de politie 6 personen geïdentificeerd van wie men vermoedt dat een van hen aan de noodremmen heeft getrokken. Maar niemand werd opgepakt of ter bechikking gesteld van de procureur. "Onbegrijpelijk", reageert treinbestuurder Kevin bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. "Dit is geen klein incidentje meer. De hele trein stonk naar cannabis en er is heel wat schade. Wie gaat dat allemaal betalen?"

Het is niet de eerste keer dat bestuurder Kevin geconfronteerd wordt met agressie. Ruim een jaar geleden kreeg hij al eens af te rekenen met agressieve jongeren die ook al van Walibi kwamen. De NMBS laat weten dat het personeel wordt opgeleid om met dergelijke situaties om te gaan. "Maar het blijft zeker niet aangenaam om dit mee te maken", reageert de woordvoerder. "De treinbegeleider heeft er goed aan gedaan om de politie erbij te halen." Treinbestuurder Kevin laat weten dat hij zich alvast erg gesteund voelt door de directie van de spoorwegen en zijn collega's.

Onnodig de noodrem gebruiken is overigens wel degelijk strafbaar. "Je hebt uiteraard de inbreuk van het onwettig gebruikmaken van de noodrem. Maar het zou ook kunnen dat de betrokkenen voor alle andere kosten - van de NMBS, van de busmaatschappij, van individuele reizigers - moeten ophoesten", laat de politie weten.

De lijn tussen Ottignies en Brussel staat bekend als een probleemlijn. Voor deze vakantie had de NMBS al meer veiligheidspersoneel ingezet op de betrokken lijn en na het incident van dinsdag komen er voor de rest van de herfstvakantie in samenspraak met de politie nog extra mensen bij.

Meest gelezen