Universiteiten Gent en Leuven willen verplichte toets voor iedereen die wil studeren

De universiteiten van Gent en Leuven willen een verplichte toets voor iedereen die aan een universiteit wil studeren. Dat schrijft De Morgen. Het resultaat zou een advies zijn, maar niet bindend. De universiteit van Hasselt is het niet eens met die visie. 

Vandaag bieden heel wat Vlaamse universiteiten al ijkingstoetsen aan. Ze worden vooral afgenomen in de exacte en de toegepaste wetenschappen. De KU Leuven en de UGent ijveren nu voor een verplichte toets voor alle opleidingen. 

Voor alle duidelijkheid: een ijkingstoets is geen toelatingsproef. Het resultaat van de test, die behalve de motivatie ook opleidingsspecifieke voorkennis peilt, is niet-bindend. Wie een slecht resultaat haalt, kan zich toch inschrijven.

Juiste richting

Een ijkingstoets zou er vooral voor moeten zorgen dat studenten veel sneller in de juiste opleiding zitten. "Hoe meer informatie je hebt, hoe hoger de slaagkansen", zegt rector Luc Sels van KU Leuven. "Uit die toets zal blijken welke domeinen je nog zal moeten bijspijkeren, maar ook waar wij misschien hulp kunnen aanbieden. Het is een belangrijk instrument."

Momenteel zijn er vooral ijkingstoetsen in de exacte wetenschappen. "Voor de humane wetenschappen is dat inderdaad wat moeilijker. Het komt erop aan om de juiste indicatoren - de juiste voorspellers - te vinden. Daar gaan we de komende tijd naar op zoek."

Hasselt volgt niet

De universiteit van Hasselt blijft gekant tegen een verplichte toets. "Het verband tussen de resultaten die de studenten halen op de toets en hun slaagcijfers is veel te klein", zegt rector Luc De Schepper. "Het resultaat is dat heel wat studenten het advies gaan krijgen dat de opleiding niets voor hen is. Omgekeerd gaat dat ook op, natuurlijk. Je zal ook studenten hebben die slagen op de toets, maar niet slagen in het eerste jaar."

Meest gelezen