Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Terreurverdachten naar Guantanamo sturen? VS-minister van Justitie Jeff Sessions sluit het niet uit

"Terroristen moeten beseffen dat we alle wettelijke middelen zullen inzetten tegen hen, inclusief de doodstraf of opsluiting in de gevangenis van Guantanamo", zo reageerde Sessions op de aanslag in New York eergisteren.

Gisteren had de Amerikaanse president Donald Trump erg boos gereageerd op de terreuraanslag in Manhattan waarbij acht doden zijn gevallen. Onder hen was een jonge Belgische vrouw uit Staden.

Trump dreigde met de doodstraf voor de terrorist die nu gewond in een ziekenhuis ligt en sloot niet uit om die man te sturen naar de beruchte gevangenis op de Amerikaanse basis Guantanamo op Cuba.

Vandaag sloot minister van Justitie Jeff Sessions zich daar enigszins bij aan, maar anders dat Trump legde hij de nadruk op "alle wettelijke middelen". Hij houdt dus een slag om de arm, maar zegt er vertrouwen in te hebben dat het gerechtsapparaat doeltreffend kan optreden tegenover terroristen.

Wel beloofde Sessions alle steun aan het idee van de president om het huidige systeem via een loterij van permanente inreisvisa te vervangen door een dat gebaseerd is op verdienste.

Dader Saipov riskeert wel de doodstraf in federale rechtbank

Ondanks de uitspraken van president Trump gisteren, kan hij Sayfullo Saipov, de Oezbeek die eergisteren de aanslag in New York uitvoerde, niet zo maar laten opsluiten in de gevangenis van Guantanamo op Cuba.

Die omstreden gevangenis is net ingericht om terreurverdachten die gevangen zijn genomen in Afghanistan of andere landen buiten het Amerikaanse rechtsysteem te houden. Mensen vanuit de VS naar Guantanamo brengen, kan dus wettelijk niet en zou bovendien op enorm veel kritiek zowel in de VS als daarbuiten stuiten.

De doodstraf kan dan wel. Die bestaat weliswaar niet in de staat New York, maar onder de terreurwetgeving kan Saipov wel berecht worden door een federale rechtbank en die kan de doodstraf altijd uitspraken, ook al voert het federale gerecht dat niet zo vaak. De laatste executie volgens federaal recht dateert van 2003. Daarvoor, in 2001, ging het om de Amerikaanse terrorist Timothy McVeigh, die veroordeeld was voor de bomaanslag op een regeringsgebouw in Oklahoma City in 1995.

De meest bekende ter dood veroordeelde in een federale rechtbank is Dzhokhar Tsarnaev. Die is veroordeeld voor de bomaanslag tijdens de marathon van Boston in 2013, maar die straf is nog niet uitgevoerd. Boston ligt in Massachussetts waar er ook geen doodstraf is, maar omdat het gaat om terrorisme kon de zaak naar een federale rechtbank.

Meest gelezen