Belga

"House of cards"-medewerkers beschuldigen Spacey van ongewenste intimiteiten

Een voormalige productieassistent van de Netflix-serie "House of cards" heeft acteur Kevin Spacey beschuldigd van ongewenste intimiteiten. In totaal getuigen 8 huidige en voormalige medewerkers van de serie dat Spacey een "giftige werkomgeving" creëerde, door een "patroon van ongewenste intimiteiten". Hij zou geregeld seksueel getinte en grove opmerkingen hebben gemaakt en jonge mannelijke collega's hebben betast.

 Volgens een getuigenis bij CNN stak Spacey "zijn hand in de broek van de productieassistent" tijdens een autorit en dreef hij hem later in het nauw in zijn caravan door hem de uitgang te verhinderen, terwijl hij "ongepast contact" maakte. "Ik zei hem dat ik het niet ok vond, dat ik mij er niet goed bij voelde", vertelt de productieassistent. Op dat moment werd Spacey volgens hem zichtbaar nerveus. Hij vertrok in zijn auto en kwam die dag niet meer terug naar de set.  

"Ik was totaal in shock", gaat de productieassistent verder. "Hij zat in een zeer machtige positie en ik stond zeer laag in rang in de productie. (...) Ik twijfel er niet aan dat dit gedrag routine voor hem was. Mijn ervaring is dat ik een van de velen was en dat Kevin geen scrupules had om zijn status en positie op de set uit te buiten."

Volgens een camera-assistent hebben de collega's nooit eerder geklaagd omdat ze bang waren hun job te verliezen. "Wie zou de crewleden geloven?", zei hij. "Jij wordt dan ontslagen."

Hij legde zijn handen altijd op bizarre manieren op mij

Spacey richtte zich naar verluidt altijd op jonge mannen. Ook een ander crewlid getuigt bij CNN: "Hij legde zijn handen altijd op bizarre manieren op mij. Hij kwam dan binnen en masseerde mijn schouders of legde zijn armen rond mij zodat hij mijn buik kon aanraken. Het waren dingen die in een normale conversatie niet gepast waren."

Netflix kondigde dinsdag aan de productie van het zesde en laatste seizoen voor onbepaalde duur stil te leggen. Spacey speelt Francis Underwood in de reeks, het hoofdpersonage. Het bedrijf zegt dat het tot nu enkel op de hoogte was van één incident, vijf jaar geleden, dat snel opgelost kon worden.  Spacey's woordvoerder Staci Wolfe, die inmiddels haar samenwerking met de acteur stopzette, liet weten dat de acteur momenteel in behandeling is.  

De bal ging zondag aan het rollen toen acteur Anthony Rapp, bekend van zijn rol in "Star Trek", aan BuzzFeed verklaarde dat Spacey zich na een feestje aan hem opdrong. Rapp was op dat moment 14, Spacey 26. Spacey verontschuldigde zich via Twitter en kwam in datzelfde bericht ook uit de kast als homoseksueel, wat hem veel kritiek opleverde. De acteur zei ook dat hij zich niets meer herinnerde van het voorval.  

Spacey geweerd van event in Rotterdam

Intussen is ook bekendgemaakt dat de lezing van Kevin Spacey in Rotterdam tijdens BusinessBoost Live, een evenement van ING, niet zal doorgaan. Gisteren was die beslissing nog niet genomen. "Zijn aanwezigheid zou afleiden van het doel om ondernemers te inspireren en succesvol te laten zijn in het najagen van hun ondernemersambities", zegt een woordvoerder. Het besluit is volgens ING in goed overleg met het management van Spacey genomen.

Meest gelezen