BELGA

André Gyselbrecht naar Cassatie tegen beslissing dat rechters kasteelmoord mogen aanblijven

De hoofdverdachte van de kasteelmoord André Gyselbrecht trekt naar het Hof van Cassatie tegen de beslissing dat de rechters in Brugge de zaak mogen blijven behandelen. Dat bevestigt zijn advocaat. Het cassatieberoep zorgt opnieuw voor vertraging in het proces.

Vorige week besliste het Hof van Beroep in Gent dat de rechters niet moesten worden vervangen. Nochtans hadden 2 van de 4 beklaagden daarom gevraagd. Het gaat enerzijds om de advocaten van de neef van de intussen overleden huurmoordenaar, die kasteelheer Stijn Saelens vermoordde, en anderzijds om de advocaten van André Gyselbrecht.

Ze hadden de rechters gewraakt omdat ze vonden dat ze niet meer onpartijdig konden oordelen. Volgens de advocaten was hun recht van verdediging geschonden, omdat ze tijdens de laatste zitting geen standpunt meer hebben kunnen innemen over nieuwe stukken. "En het gaat ons ook over de kwestie van het incest", zegt advocaat van Gyselbrecht, Johan Platteau. "Een psychologe die met de kinderen van Stijn Saelens sprak heeft duidelijk tijdens de zitting op de rechtbank gezegd dat er volgens haar sprake was van incest. We hebben gevraagd om dat te noteren op het zittingsblad. Maar enkele weken later ontdekten we dat dat niet gebeurd was. Toen we vroegen aan de rechtbank om dat recht te zetten, werd ons dat geweigerd. Daardoor zijn wij het vertrouwen in de rechtbank volledig kwijt", zegt Platteau.

Maar het hof van beroep oordeelde dat er geen probleem is met de rechters, ze mochten hun werk blijven doen. André Gyselbrecht, hoofdverdachte van de kasteelmoord is het daar niet mee eens. Hij gaat in cassatieberoep, bevestigt zijn advocaat.

Opnieuw vertraging in het proces

Het cassatieberoep zorgt opnieuw voor een vertraging in het proces. Maandag zouden de pleidooien van start gaan, maar dat kan nu niet. De uitspraak van het Hof van Cassatie moet worden afgewacht, voor het proces kan verdergaan. "Mijn cliënt wil het liefst dat alles vlot vooruit gaat", zegt Platteau, "maar ik heb hem moeten uitleggen dat we niet anders kunnen dan de wrakingsprocedure door te zetten tot het eind, want we zijn op dit moment het vertrouwen in de rechtbank spijtig genoeg helemaal kwijt."

Meest gelezen