Belgische energiepionier REstore komt in Britse handen

Het Antwerpse bedrijf REstore is voor 70 miljoen euro overgenomen door het Britse energiebedrijf Centrica. REstore is een bedrijf dat stroomschaarste voorkomt, door grote energieverbruikers te vragen minder stroom ter verbruiken als de energievraag erg hoog ligt. Het Antwerpse bedrijf startte pas zo'n vijf jaar geleden.

Eén van de grondleggers van REstore omschreef de activiteit van het bedrijf ooit als volgt. "Wij ontwikkelen software om te vermijden dat hoogspanningsbeheerder Elia naar bijvoorbeeld Electrabel moet bellen waarna Electrabel naar grote bedrijven moet bellen met de vraag: het net raakt stilaan overbelast, kunnen jullie wat minder elektriciteit verbruiken? Wij leveren technologie waardoor dat hele proces geautomatiseerd wordt."

Negawatts in plaats van Megawatts

Anders gezegd:  REstore betaalt bedrijven om op bepaalde momenten stroomverslindende machines of processen stil te leggen en verkoopt dan zelf die "capaciteit" aan hoogspanningsbeheerder Elia. Want als de vraag naar elektriciteit erg hoog ligt, kun je ofwel de productie verhogen ofwel het verbruik verlagen. Dat laatste is dus wat REstore doet en die activiteit heet "vraagbeheer". Omdat het eigenlijk gaat om het verkopen van Megawatts die niet verbruikt worden, spreekt REstore soms van "Negawatts".

Vraagbeheer wordt steeds belangrijker nu de energiemarkt een grote transitie doormaakt. Hoe meer zonne- en windenergie er op de markt komt, hoe onvoorspelbaarder de productie is. Want niemand kan vooraf zeggen hoeveel stroom de windmolens en zonnepanelen precies zullen leveren. Het evenwicht behouden tussen vraag en aanbod op het elektriciteitsnet kan daardoor moeilijk worden. Dan is vraagbeheer een goede oplossing, die doorgaans goedkoper is dan extra stroom te produceren.

Internationale markt

REstore heeft intussen contracten met zowat 150 bedrijven in België,
Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland. Het gaat dan ondermeer om grote industriële stroomverbruikers als ArcelorMittal, Total, BASF of Sappi. In België heeft het bedrijf ruim 50 klanten. Voor hoogspanningsbeheerder Elia is REstore één van de grotere partners in dit domein, samen met vijf tot tien anderen.

REstore komt nu in handen van het Britse bedrijf Centrica, dat zowel energie als energiediensten verkoopt. De Britten hebben 70 miljoen euro over voor de overname. "De technologie en de klantenportefeuille van REstore is voor ons bijzonder interessant", zeggen ze bij Centrica.

Momentum

In een persbericht zeggen de oprichters van REstore, Pieter-Jan Mermans en Jan-Willem Rombouts, dat er duidelijk een momentum is in de markt en dat ze verheugd zijn om samen met Centrica hun activiteit te verhogen in het Verenigd Koninkrijk, Noord-Amerika en andere internationale markten.

Bij REstore in Antwerpen werkt een 50-tal mensen. De overname zou voor hen geen enkel gevolg hebben. Ook de twee CEO's, die lid worden van het management comité van Centrica, blijven (voorlopig?) gewoon op post in Antwerpen.

Meest gelezen