Laurie Dieffembacq

Burgerinitiatief op zoek naar extra slaapplaatsen voor migranten uit Maximiliaanpark

Het "Burgerinitiatief voor overnachtingen" doet een nieuwe oproep naar mensen die onderdak willen bieden aan migranten die in het Maximiliaanpark in Brussel verzamelen. Daarvoor heeft het een facebookgroep opgericht, naar het voorbeeld van zijn Franstalige tegenhanger  "Platforme citoyenne de soutien aux refugiés Bruxelles".

"In het Maximiliaanpark komen elke avond zo'n 300 vluchtelingen
samen, op zoek naar onderdak voor de nacht", vertelt Dirk Vandervelden aan VRT NWS, vrijwilliger bij het Burgerintiatief, dat kan rekenen op verschillende mensen die een of meerdere migranten een bed voor de nacht aanbieden.

Maar de nood is hoog. "Af en toe gebeurt het dat er geen plaats is voor 10 à 15 mensen, en die moeten we dan de nacht in sturen", aldus Vandevelde. Vandaar het initiatief om een Nederlandstalige Facebookgroep te lanceren. Daarop kunnen mensen signaleren dat zij bijvoorbeeld een bed vrij hebben. Het hoeft heus niet alleen over mensen in Brussel zelf te gaan. We hebben al aanbiedingen gekregen uit Luik en Borgerhout", vertelt Vandervelden.

Andere hulp is ook welkom. "We hebben ook mensen nodig die migranten kunnen vervoeren tussen het Maximiliaanpark en een slaapplaats. Ook
wie zelf niemand kan laten logeren in zijn huis, kan toch zijn steentje
bijdragen door er over te spreken of er mensen voor warm te maken."

 

Meest gelezen