Video player inladen...

Catalaanse politici in de cel in Spanje: ondemocratisch of zaak van het gerecht?

Verschillende Europese leiders worstelen met de beslissing van het Spaanse gerecht om een aantal ministers van de afgezette Catalaanse regering gevangen te zetten en een Europees aanhoudingsbevel voor de afgezette minister-president Carles Puigdemont uit te vaardigen. De Schotse premier Nicola Sturgeon hekelt het opsluiten van verkozen politici, terwijl de Europese Commissie en Duitsland de hele kwestie in de eerste plaats een zaak van het Spaanse gerecht vinden.

De Schotse premier Nicola Sturgeon, leider van de eveneens separatistische Scottish National Party (SNP), spaart haar kritiek op de gebeurtenissen in Spanje niet. "Het is om het even welke mening men over Catalonië heeft, de gevangenneming van verkozen politici is verkeerd en moet door alle democraten veroordeeld worden", vindt ze.

De Europese Commissie blijft bij haar standpunt. "Nogmaals: dit is een juridische kwestie voor de gerechtelijke autoriteiten. Die zijn onafhankelijk, en wij respecterenhun onafhankelijkheid", zegt woordvoerster Annika Breidthardt. Europa houdt vast aan de lijn dat de Catalaanse kwestie een interne Spaanse aangelegenheid is. Als lidstaat van de Europese Unie wordt aangenomen dat het land ook de rechtstaat respecteert.

Video player inladen...

Berlijn zit op de Europese lijn. "Volgens de Duitse regering is Sapanje uiteraard een rechtstaat en als woordvoerder van de regering zie ik geen enkele noodzaak om commentaar te leveren op beslissingen van Spaanse rechtbanken", zegt woordvoerder Steffen Seibert. "Wij vinden het belangrijk dat de eenheid en de grondwet van Spanje worden gerespecteerd", zegt de woordvoerder, die er nog aaqn toevoegt dat Berlijn de stellingname van de Spaanse premier Mariano Rajoy ten volle steunt.

Meest gelezen