Video player inladen ...

Geert Wilders: "We moeten in verzet komen en massademonstraties organiseren"

De Nederlandse rechts-populistische politicus Geert Wilders noemt de twee politieverordeningen die de "islamsafari" in Molenbeek en Brussel verboden hebben "de druppel". Hij wil daarom in verzet gaan en roept op om "massademonstraties" te organiseren. Dat zei Wilders aan de zijde van Vlaams Belang-politicus Filip Dewinter tijdens een persconferentie in het federaal parlement.

De burgemeesters van Molenbeek en Brussel-stad hadden gisteren een politieverordening uitgevaardigd waarmee het Wilders en Dewinter verboden werd om een bezoek te brengen aan Molenbeek en Brussel in het kader van wat Dewinter eerder een "islamsafari" had genoemd.

"Jihadisten reizen en bewegen inmiddels in Europa makkelijker dan gekozen volksvertegenwoordigers die zelfs - en ik had dat zelf nog nooit meegemaakt - met arrestatie worden bedreigd als ze naar een stukje grondgebied in hun eigen land of buurland gaan", zegt Wilders daarover.

Hij noemt het de "spreekwoordelijke druppel". "We moeten in verzet komen. Natuurlijk democratisch en geweldloos. Maar genoeg is genoeg. De tijd is gekomen dat we demonstraties - en wat mij betreft massademonstraties- moeten gaan organiseren. Nederland is van de Nederlanders, België van de Belgen."

"Politieverordeningen zijn fatwa's"

Wilders en Dewinter gaan ook gezamenlijk in beroep bij de Raad van State tegen de politieverordeningen. "We zullen dat doen met een Vlaams advocaat op basis van een hele hoop argumenten. In ieder geval beroepen wij ons op de vrije meningsuiting, de Nederlandse en Belgische grondwet en ook op het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens", aldus Filip Dewinter.

Dewinter noemt de twee politieverordeningen "fatwa's van de Brusselse burgemeesters tegen twee verkozenen des volks". "Ze worden uitgevaardigd door burgemeesters, maar voeren de agenda uit van de radicale islam die ons - Geert Wilders en mezelf - en bij uitbreiding alle islamcritici de mond willen snoeren."

Geert Wilders gaat nu terug naar Nederland. Filip Dewinter van zijn kant trekt met een gerechtsdeurwaarder richting Molenbeek. "Daar zal ik vaststellen in hoeverre het verbod om de gemeente te betreden ook daadwerkelijk zal worden nageleefd."