Video player inladen...

Francken trekt verblijfsrecht in van terreurverdachte Saouti

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft de procedure opgestart om het verblijfsrecht van Mohamed Saouti in te trekken. Saouti is een belangrijke terreurverdachte en kon gevat worden in Marokko.

Mohamed Saouti (°1970) kwam op driejarige leeftijd aan in Anderlecht. Sindsdien heeft hij altijd in ons land verbleven, maar in tegenstelling tot zijn twee broers werd hij nooit Belg. "Maar hij heeft een verblijfskaart en die kan ingetrokken worden", zegt Francken. "Ik heb de procedure daarvoor laten opstarten bij de Dienst Vreemdelingenzaken."

Dat kan dankzij de recente strengere vreemdelingenwet waarbij ook mensen die voor hun 12e in ons land zijn aangekomen, kunnen worden uitgewezen. "Er zijn de laatste maanden al tientallen dergelijke verblijfsrechten ingetrokken. En dit dossier zal ook leiden tot verblijfsintrekkingen op basis van bedreiging voor onze nationale veiligheid", aldus staatssecretaris Francken.

Het dossier van Mohamed Saouti stond volgens Francken zeker al op de radar. "Mijn administratie werkt heel hard. We hebben al 54 van die titels ingetrokken. Maar we kunnen natuurlijk niet alles in 1 keer doen. Ook dit dossier ging komen. Nu dat dit bekend is (de arrestatie in Marokkko, nvdr.), zullen we dat sneller aanpakken."

Francken hoopt dat de procedure tegen begin volgend jaar rond is. "En dan zal Saouti niet meer binnen kunnen in de Schengenzone en zal hij een inreisverbod krijgen voor heel lang. Wanneer hij vrij zou komen in Marokko, zla hij dus niet meer legaal naar Europa kunnen reizen. Als justitie de man hier wil berechten en hij komt hier in de gevangenis, zal ik ondertussen zijn verblijf hebben ingetrokken. Wanneer hij dan vrijkomt, zal hij uitgewezen worden naar Marokko." 

Meest gelezen