Video player inladen...

Geert Bourgeois: "Wat Spanje doet, doet terugdenken aan zeer onzalige tijden"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) reageert bijzonder misnoegd op de acties van het Spaanse gerecht tegen de afgezette Catalaanse regering. "Dit doet terugdenken aan zeer onzalige tijden", zegt Bourgeois aan VRT NWS. Hij maakt zich ook zorgen over het "stilzwijgen van de Europese Unie".

"Ik kan begrijpen dat Madrid het niet eens is met de onafhankelijkheid van Catalonië en dat ze de gevolgen van het referendum niet aanvaarden", begint Bourgeois. "Maar men moet stoppen met dit conflict juridisch te behandelen. Dat men nu overgaat tot repressie - in wezen tegen een vrije mening - is absoluut een brug te ver."

De minister-president ziet een parallel met het dictatoriale verleden van Spanje. "De oplossing is dialoog. Dat betekent geen geweld, maar aan tafel gaan zitten. Het is ook goed dat er verkiezingen komen. Maar tegelijk mensen vervolgen en bedreigen met opsluiting tot 30 jaar... Dit doet terugdenken aan zeer onzalige tijden."

"We moeten onze stem durven verheffen"

De zaak is nu in handen van het gerecht, er loopt een Europees aanhoudingsbevel tegen de afgezette Catalaanse leider Puigdemont. "Dit zal in ons land in volle onafhankelijkheid beoordeeld moeten worden door de gerechtelijke instanties. Ik vind niet dat we daar ons als politiek in moeten mengen", reageert Geert Bourgeois.

Maar de politici moeten wel hun stem durven te verheffen, vindt de minister-president van Vlaanderen. "En men moet zich richten tot de Europese Unie. Ik maak me zorgen over het stilzwijgen van die EU", aldus Bourgeois. "Als het een Europese Unie is die alleen maar een interne vrije markt is, een Europese Unie om stilzwijgend de belangen van de natiestaten te verdedigen en die niet durft haar stem te verheffen als het erop aan komt de vrije mening te verdedigen, dan maak ik me daar zorgen over."

"De Catalanen hebben al sinds de 14e eeuw een democratie. Zij hebben nu hun vrije mening geuit en daartegen wordt genadeloze repressie ontketend. Ik druk mijn grote bezorgdheid uit over die escalatie", besluit Bourgeois.

De Catalanen hebben hun vrije mening geuit en daartegen wordt genadeloze repressie ontketend

Geert Bourgeois (N-VA), Vlaams minister-president

Meest gelezen