Belg rijdt gemiddeld 7,7 jaar met auto

Niets lekkerder dan de geur van een nieuwe wagen. Maar die geur is er snel uit. En de liefde voor onze nieuwe vierwieler is sneller bekoeld dan in de buurlanden. Dat blijkt uit cijfers van de European Automobile Manufacturers Association (ACEA).

België staat binnen Europa op de tweede plaats wat de leeftijd van voertuigen betreft. Enkel in Luxemburg zijn auto's met 6,2 jaar nog iets jonger. Het Europese gemiddelde is 10,7 jaar. In Polen zijn auto's gemiddeld 17,2 jaar.

Oudere vrachtwagens

Bij vrachtwagens ligt de gemiddelde "leeftijd" iets hoger: 9,8 jaar tegenover een Europees gemiddelde van 11,7 jaar. Sinds de invoering van de kilometerheffing gaat het wel de goede kant op met de milieuvriendelijkheid, omdat die heffing zwaarder is voor vrachtwagens met een lagere euronorm.

In Europese context is België ook nog altijd een dieselland, al is die evolutie intussen wel omgekeerd. Het aantal hybride wagens in ons land, en auto's op LPG of aardgas (CNG), zit vandaag nog ver onder de Europese cijfers.

Dat we relatief veel auto's per aantal inwoners tellen, weten we al langer. In 2015 hadden we 494 auto's per 1.000 inwoners. In Luxemburg waren er dat 661. Ook in onder meer Italië, Zwitserland en Polen rijden relatief meer auto's.

Meest gelezen