Video player inladen...

Terreurgroep IS verdreven uit Deir ez-Zor, laatste bolwerk in Syrië

Terreurgroep IS verliest snel terrein. Syrische regeringstroepen hebben na een offensief van twee maanden terreurgroep IS volledig uit de olierijke oostelijke stad Deir ez-Zor verdreven. Dat het laatste grote centrum van IS in handen valt van Syrië is een opsteker voor de Syrische president Assad. Ook in Irak verloor IS vandaag een stad.

De opmars van het Syrische leger in Deir es-Zor is al weken aan de gang. Begin september kon Syrië de omsingeling doorbreken van een regeringsgezinde enclave in de stad.  IS belegerde die zone al jaren, het was het enige deel van de stad dat ze niet in handen had.  Sinds die doorbraak veroverde Syrië almaar meer terrein met de hulp van zware luchtsteun van Rusland. Op zoek naar de laatste achtergebleven IS-strijders werden buurten uitgekamd. Vooral voor president Assad is deze overwinning een flinke opsteker. De stad met 300.000 inwoners is de grootste die het Syrische leger ooit op IS kon veroveren.

Bolwerk in Oost-Syrië

Sinds 2014 had terreurgroep IS de controle over de stad Deir ez-Zor, de belangrijkste stad van de gelijknamige provincie, die het centrum is van de Syrische olieproductie. Een belangrijk deel van de inkomsten van het kalifaat kwamen van de oliewinning. De stad is ook van strategisch belang omdat ze dicht bij de grens met Irak ligt.  De inname van de stad is dan ook van groot belang voor Syrië, dat in een race verwikkeld is met Koerdische en Arabische milities om de rest van het gebied in te nemen. Die milities krijgen de steun van de internationale coalitie. 

Met de nederlaag in Deir ez-Zor verliest terreurgroep IS zijn laatste grote stad in Syrië, maar dat betekent niet dat IS helemaal uit Syrië verdwenen is. Het Syrische leger rukt samen met Iraanse en sjiietische milities naar het stadje Al-Bu-Kamal, pal op de Iraakse grens op de westoever van de Eufraat. Langs die rivier heeft IS nog gebieden onder controle. 

Offensief in Irak

Niet ver van Al-Bu-Kamal, aan de andere kant van de grens in Irak kreeg IS vandaag klappen. Het Iraakse leger nam er met de steun van Iraanse en sjiitische milities de stad Al-Qaïm in en de grenspost met Syrië.  De Iraakse premier Al Abadi heeft het leger gefeliciteerd met de snelle verovering van de stad waar ooit 50.000 mensen woonden.  Met de val van al-Qaïm controleert IS in Irak enkel nog een nabijgelegen dorp en stukken woestijngebied. 

Kortom, de terreurgroep verliest in sneltempo terrein. Van de gebieden die IS in Irak en Syrië op het toppunt van zijn macht in handen had, is het nu naar schatting al meer dan 90 procent kwijt. 

 

Meest gelezen