Video player inladen...

Kleinzoon Mahatma Gandhi op boekenbeurs

Op zaterdag 4 november is Arun Gandhi, kleinzoon van de grote Mahatma, te gast op de Boekenbeurs in Antwerpen om zijn 'Het boek van wijsheid" voor te stellen. Arun probeert te bewijzen dat de ideeën van zijn grootvader springlevend zijn, en meteen toepasbaar op de 21e eeuw. Meer, in het huidige politieke en maatschappelijke klimaat, zijn de krachtige adviezen van Gandhi senior onmisbaar.  

Arun woonde eind jaren veertig twee jaar in de ashran, of leefgemeenschap, van zijn beroemde grootvader, de filosoof van het lijdzaam verzet en geweldloze bestrijder van het Britse kolonialisme in India. Arun was dertien toen zijn opa werd vermoord, in 1947. Hij herinnert zich nog de praktische levenslessen van Mahatma. In zijn boek, uitgegeven door HarperCollins Holland, haalt Arun herinneringen op aan de grote Gandhi. Het werden persoonlijke verhalen die tegelijk universele raadgevingen zijn om een rijk en rustig leven te leiden.      

Geweld, van Zuid-Afrika over India tot de VS

In het Engels heet het boek van Arun Gandhi: ''The gift of anger". "Het boek van wijsheid" is een vreemde vertaling van die titel. Arun kwam als tienjarige in contact met geweld in Zuid-Afrika, waar toen een groot deel van de familie Gandhi woonde. Hij kreeg rammel van blanke, en zwarte racisten, die het niet op zijn tussenkleur hadden begrepen. Hij reageerde woedend en wraakzuchtig.

Om hem te genezen van die woede, stuurde zijn familie hem naar centraal-India, waar Mahatma Gandhi een ashram leidde. Arun was er bijzonder welkom. Het was een erg belangrijke periode, vol beslissende gebeutenissen in het leven van Gandhi. Maar dank zij zelfbehersing slaagde hij erin om politieke onderhandelingen te voeren, en een lieve opa te zijn.

En hij leerde zijn kleinzoon dat alle geweld hetzelfde is, of het nu om terreur gaat, of om misdaden van gemeen recht of psychische mishandeling. Daarom is Arun, die in de Verenigde Staten woont,  nu erg boos op president Trump, die blijkbaar een onderscheid maakt tussen de terreurdaad in New York, en de dodelijke schietpartij in Las Vegas.

Woede kan een positieve kracht zijn

"Woede is op zich niet goed of slecht", zei Arun gandhi in Terzake op Canvas, "je mag boosheid niet misbruiken, je moet het positief aanwenden". Arun Gandhi vindt het tragisch dat er nog altijd racisme bestaat, in de Verenigde Staten bij voorbeeld, en dat de geest van het nazisme hier en daar nog rondwaart.   

Nooit in de geschiedenis heeft geweld een probleem of conflict opgelost, wel integendeel!

"Nationalisme is een groot kwaad", zegt Arun Gandhi. Hij noemt nationalisme onmenselijk en enggeestig. We moeten streven naar het goede voor elke mens. Dat begint in het onderwijs. "Wat leren scholieren nu"? vraag hij zich af. "Carriere maken, geld verdienen, maar daar word je geen betere mens van." Voor Gandhi junior moet het onderwijs geweldloosheid onderwijzen, dat betekent liefde, respect, begrip. "Politici mogen nooit machtswellustig zijn, ze moeten het goede willen voor de hele mensheid en voor elke mens."