Liesbeth Aerts schrijft het mooiste nieuwsgedicht voor Radio 1

De wedstrijd "Schrijf een nieuwsgedicht" is gewonnen door Liesbeth Aerts met een gedicht over een nieuw kankermedicijn. Dat is bekendgemaakt tijdens een speciale uitzending van "Bonus" (Radio 1) op de Boekenbeurs in Antwerpen.

Het afgelopen jaar zond "Bonus" op Radio 1 elke zaterdagochtend een gedicht over de actualiteit uit, op maat geschreven en voorgelezen door de beste Vlaamse dichters. De verzameling is nu gebundeld in een boek. 

Tegelijk was er een luisteraarswedstrijd om zelf een nieuwsgedicht te schrijven. Daar kwam veel respons op en de thema’s waren erg verscheiden: Catalonië, vluchtelingen, oorlog in Syrië, maar ook de kasteelmoord of het zinkgat in Brussel vormden de grondstof voor een nieuwsgedicht. 

Drie laureaten, één winnaar

De jury, onder leiding van dichter Max Temmerman, koos drie laureaten uit. Op de derde plaats eindigt Francine Vander Linden met twee haiku’s over een gewonde jongen in Syrië en de muziekschool van  Mosoel. De zilveren medaille is voor Christophe Batens met "Van de vrouw die een zus vond", een gedicht over de vriendschap tussen een Vlaamse vrouw en een vluchtelinge. De winnaar van de wedstrijs is Liesbeth Aerts, die inspiratie vond in een krantenartikel over een nieuw medicijn tegen leukemie.

in ons glimmend huis

in ons glimmend huis van vroeger broedt nu kanker
kamers lopen langzaam onder doch wij koesteren
onze hartslag, stapelen dagen zolang het nog kan

en laat ons realistisch zijn, er zit een veeg op de tekening

komt de geurige dag waarop – het nieuws nog in de vochtige knop -
een nieuwe sleutel wordt gevonden tot het huis waarin ramen ademen nu
en weer klank te onderscheiden valt en rondingen. dit succes
moet herhaald de winst bekrachtigd de veldslag bekroond

en laat ons realistisch zijn, er zit een vlies om het wonder

(Liesbeth Aerts)

Winnares Liesbeth Aerts mocht haar gedicht live voorlezen tijdens de Bonus-uitzending. Alle vijftig Bonusgedichten van het voorbije jaar, geschreven door 25 verschillende pennen van onder meer Luuk Gruwez, Maarten Inghels, Paul Demets, Joke van Leeuwen, Maud Vanhauwaert en Aya Sabi zijn verzameld in de bundel "Alsof er niets is gebeurd. Een jaar nieuws in gedichten", uitgegeven door Poëziecentrum.

Meest gelezen