Jasper Jacobs

Méér faillissementen in oktober, ook in Vlaanderen

In oktober zijn in Vlaanderen 534 bedrijven failliet verklaard. Dat zijn er ruim zeven procent meer dan in dezelfde maand van vorig jaar. Maar de stijging betekent niet dat het economisch slechter gaat, zegt bedrijfsinformatiespecialist Graydon. Wellicht heeft het toenemend aantal faillissementen vooral te maken met het beleid van sommige rechtbanken van koophandel om bedrijven in moeilijkheden sneller op te sporen.

Voor het hele land telden Graydon in oktober 1.120 faillissementen. Dat is een stijging met bijna tien procent, vergeleken met dezelfde maand van vorig jaar. 'Traditioneel is september de maand met het hoogste aantal faillissementen", zegt Eric Van den Broele van Graydon. "Maar nu stellen we een piek van faillissementen vast in oktober. We moeten al terug tot 2013 om nog meer faillissementen te zien in oktober."

Stijging in de drie gewesten

 De stijging van het aantal faillissementen is het grootst in Brussel : een toename van 19 procent in oktober. In Wallonië blijft de stijging vorige maand beperkt tot een kleine vijf procent. In die gewesten zagen we ook in de eerste negen maanden van dit jaar al een toename, vooral in Brussel.

Maar in Vlaanderen waren er dit jaar tot nog toe minder bedrijven failliet verklaard, en zien we nu ook een stijging. "Het is te vroeg om van een trendbreuk te spreken", legt Van den Broele uit, 'en het betekent ook niet dat het economisch slechter gaat. Wellicht heeft de toename vooral te maken met het beleid van sommige rechtbanken van koophandel om bedrijven in moeilijkheden actiever op te sporen,"

"Als rechtbanken dat doen", verklaart Van den Broele, "valllen ze op bedrijven die nog gered kunnen worden, óf op bedrijven die niet meer kunnen gered worden, en die versneld failliet  worden verklaard. Dus als rechtbanken dergelijke acties in gang zetten, hebben die vaak zeer snel gevolgen." Daar komt nog bij dat een aantal rechtbanken in oktober meer zitdagen hadden om faillissementen uit te spreken

Bijna verdubbeling in Limburg

Opvallend is nog de sterke stijging van het aantal faillissementen in Limburg. Daar zijn in oktober bijna dubbel zoveel bedrijven failliet verklaard. "Het gaat om een plotse stijging, en het is voor Limburg net geen nieuw oktoberrecord", weet Van den Broele.

"Een echte verklaring hebben we daar nog niet voor. De stijging van het aantal failissementen in Limburg situeert zich wel vooral in de horeca en de bouw, waar de cijfers bijna verdubbelen. Maar het is ook hier te vroeg om van een trendbreuk te spreken."

Meest gelezen