Minister Marghem: "Wie is Geert Bourgeois om de interne situatie van een Europees land te evalueren?"

"Kleine verklaringen om te tonen dat ze er zijn." Zo beoordeelt federaal minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) uitlatingen van verschillende N-VA-politici over de Catalaanse kwestie. Ook Geert Bourgeois bekritiseert ze in die zin. Al lijkt de federale minister het over de inhoud wel enigszins eens te zijn met de Vlaams minister-president.

De kwestie van de Catalaanse onafhankelijkheid veroorzaakt ook in de Belgische regering al enige tijd spanning. Minister Marghem liet vanmorgen op RTBF-radio verstaan dat er inderdaad geen eenheidsstandpunt bestaat. "De positie van de Belgische regering is op dit moment nog niet verschenen in de eenheid die deze regering uitmaakt."

Met name de uitspraken van staatssecretaris Theo Francken (N-VA) en N-VA-voorzitter Bart De Wever noemt minister Marghem "zaken die leuk zijn voor de oren van sommigen". "We kunnen dan wel zeggen "Ik vang een vriend op", maar dat is een kwestie van emoties. We kunnen zeggen dat meneer Puigdemont technisch gezien asiel kan aanvragen, maar we weten dat hij een onderdaan van een democratische EU-lidstaat is. Dus die aanvraag zal geen concreet effect hebben. Het zijn allemaal kleine verklaringen van sommigen om te tonen dat ze er zijn."

Ook op Vlaams minister-president Geert Bourgeois geeft Marghem in dat licht kritiek. Bourgeois had gezegd dat de acties van het Spaanse gerecht tegen de afgezette Catalaanse regeringsleden "absoluut een brug te ver zijn". "Wie is meneer Bourgeois om de interne situatie van een Europees land te evalueren? We kunnen in geen geval tussenkomen in de zaken van een soeverein land dat functioneert op democratische basis."

Desalniettemin laat minister Marghem fundamenteel inhoudelijk geen echt andere boodschap dan Bourgeois verstaan. "Als jurist ben ik duidelijk dat Spanje een soeverein en democratisch EU-land is, en dat moeten we respecteren. Maar als politica zeg ik dat de Catalaanse crisis moet opgelost worden via dialoog en via de politieke weg, niet via de juridische weg. In België zouden wij bijvoorbeeld geen juridisch arsenaal van dergelijke orde hebben voorzien voor kwesties die gelieerd zijn aan culturele en linguïstieke revendicaties", klonk het.

U kunt het volledige interview met minister Marghem herbekijken op de website van de RTBF.

Meest gelezen