FLIP FRANSSEN

N-VA: "Woorden van Bourgeois zijn het partijstandpunt", maar voorts blijft het stil

De N-VA staat achter de uitspraken van partijgenoot en Vlaams minister-president Geert Bourgeois over Catalonië. Dat zegt de partijwoordvoerder aan VRT NWS. Maar voorts blijft het bij vele politici erg stil over dit gevoelige thema. 

Het was Vlaams minister-president Bourgeois die gisterenavond met een tweet zijn ongenoegen liet blijken over de houding van Madrid in de Catalaanse kwestie. "Democratisch verkozen regeringsleiders opsluiten, is meer dan een brug te ver", zo liet hij verstaan. "Nooit zal zo'n politiek conflict via juridische vervolging opgelost kunnen worden", vult partijgenoot en Vlaams minister Ben Weyts aan in De Standaard. 

Wij zien niet in waarom de uitspraken van Bourgeois een probleem zouden zijn.

N-VA

Opmerkelijk, want de afgelopen dagen heerste er complete radiostilte bij de kopstukken van de regering als het ging over de Catalaanse zaak. En dat is niet helemaal onlogisch. N-VA heeft een hart voor Catalonië en de onafhankelijkheidsstrijd die ze voeren, maar anderzijds zit de partij ook in de federale regering en die wil geen nieuw conflict met Madrid. 

"Wij zien niet in waarom de uitspraken van Bourgeois een probleem zouden zijn. Wij zijn het hiermee eens", zo zegt de partijwoordvoerder van N-VA aan VRT NWS. Meer wil de partij voorlopig niet kwijt.

Aanhoudingsmandaat

Nu Spanje volgens Puigdemonts advocaat een Europees aanhoudingsmandaat heeft uitgevaardigd voor de afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont en enkele andere ex-ministers die in ons land zitten, komt ons land weer in een moeilijke positie. Al is in deze vooral het gerecht aan zet. De politiek mag er zich niet in moeien. Op die manier wordt de regering even uit de wind gezet.

Bij de federale regering wil voorlopig nog steeds niemand reageren, ook de ministers van N-VA niet. Zowat overal is te horen dat het nu een zaak van het gerecht is. "Het zou niet verstandig zijn om vanuit de federale regering nu uitspraken te doen", zo is te horen op het kabinet van minister Jan Jambon.

Meest gelezen