Belga

Politie: "Weinig waarschijnlijk dat dieven met bankterminal straat op gaan"

De Federal Computer Crime Unit van de federale politie minimaliseert de gevaren van contactloos betalen met een bankkaart of een smartphone. Test-Aankoop toont in een filmpje hoe dieven met een betaalterminal rondlopen en ongemerkt geld van zo'n bankkaart halen. Ook de banken noemen het 'bangmakerij'.

"Terminal registreren is moeilijk"

"Wij kregen bij de politie nog geen enkele melding binnen van een diefstal die op deze manier gebeurd zou zijn", zo zegt Walter Coenraedts, de directeur van de Federal Computer Crime Unit aan VRT NWS. Het lijkt de politie ook weinig waarschijnlijk, want een bankkaart moet erg dichtbij een terminal gehouden worden om de betaling te laten doorgaan. 

"En het is dan misschien niet moeilijk om aan een mobiele bankterminal te geraken, het is toch al een heel stuk lastiger om die officieel te laten registreren zonder duidelijke indentificatiegegevens," zegt Coenraedts. "Bovendien zijn de transacties beperkt tot telkens 25 euro,  en dat ook maar een aantal keer per week, waardoor het voor een crimineel weinig lucratief is."

De politie raadt wel aan om een bankaart die is uitgerust met deze technologie, net als een andere bankkaart, goed af te schermen. En bij verlies of diefstal meteen cardstop te verwittigen, want net als bij Proton vroeger kan de vinder of dief er kleine aankopen mee doen zonder de pincode van die kaart.  

Dit is als geld stelen uit een portefeuille en je identiteitskaart in de plaats leggen.

Karel Van Eetvelt, Febelfin

Bij Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector, wijzen ze erop dat in Nederland al 40 procent van de betalingen gebeurt via contactloos betalen. "We hebben toe nu toe geen weet dat er ooit fraude mee gepleegd is. De enscenering die Test-Aankoop gedaan heeft, hebben we nog nooit in de praktijk gezien", zegt Topman Karel Van Eetvelt in het radioprogramma "De wereld vandaag".

Ook hij wijst erop dat fraude plegen met het systeem moeilijker is dan het lijkt. "Je hebt om te beginnen een betaalterminal nodig. Als je die wil aankopen, wordt je naam geregistreerd. En je moet ook een investering doen. Dat alles om bedragen van 25 euro op te halen op een manier waarbij je tot op 5 centimeter van de mensen moet komen. Je moet ze echt vastnemen. Anders lukt het niet." Van Eetvelt noemt het filmpje van Test-Aankoop een voorwendsel om promotie te maken voor een abonnement.

Minster voor Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) volgt het dossier op de voet op. Veilig betalen is voor hem een prioriteit. Hij nodigt Febelfin en Test-Aankoop uit voor een gesprek op het kabinet. De communicatie van Test-Aankoop vindt hij wel wat ongelukkig.

Meest gelezen