Video player inladen...

Puigdemont bij RTBF: "Spaanse gerecht staat niet garant voor rechtvaardige en transparante rechtspraak"

De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont wil zich onderwerpen "aan het echte gerecht", waarmee hij het Belgische bedoelt, niet aan het Spaanse. Dat heeft hij gezegd in een interview met de RTBF. Het Spaanse gerecht staat volgens hem onder een enorme druk van de politiek.

"Ik ben hier niet om politiek asiel aan te vragen", bevestigt Puigdemont, "maar ik ben hier om een legitieme regering te verdedigen, tegen een illegale Spaanse ingreep, tegen het gebrek aan juridische garanties in een politieke zaak."

"Ik ben niet gevlucht, maar in Spanje was het onmogelijk om mij goed voor te bereiden (op mijn verdediging)", zegt Puigdemont. Hij verzekert dat hij naar België is gekomen om een golf van geweld in Catalonië te vermijden.  "Geweld is nooit een optie geweest voor ons", aldus de minister-president.

Hij haalt uit naar het Spaanse gerecht. "Ze staan niet garant voor een rechtvaardige en transparante rechtspraak die kan weerstaan aan de enorme druk van de politiek op de rechterlijke macht."

Ik ben bereid kandidaat te zijn voor de verkiezingen in december 

Carles Puigdemont bij de RTBF

Over zijn deelname aan de verkiezingen in Catalonië die door Madrid zijn uitgeroepen is Puigdemont niet echt duidelijk. "Ik ben bereid kandidaat te zijn. Je kan van overal campagne voeren, want we leven in een  geglobaliseerde wereld."

Hij verbaast zich erover dat er vanuit Europese hoek zo weinig belangstelling is voor de Catalaanse zaak. "Dit  verschil tussen een realiteit – want de Catalaanse crisis bestaat – en het engagement van de Europese instellingen aan Spaanse zijde verklaart misschien ook wel waarom er ook een Europese crisis bestaat."

Geen inmenging in Belgische politiek

Sinds zijn aankomst in ons land heeft Puigdemont naar eigen zeggen nog geen contact gehad met Belgische politici. "Ik ben niet hier om mij te mengen in de Belgische politiek", zegt hij. "Wat wij willen van Spanje, is erkenning en respect."

Ik wil de Catalaanse politiek niet "verbelgen"

Carles Puigdemont bij de RTBF

Of hij in de nabije toekomst Belgische politici gaat ontmoeten? "Ik wil het hierover niet hebben, want ik wil de Catalaanse politiek niet “verbelgen”. Ik vraag in dit stadium niet om politici te ontmoeten. We zullen zien."

"De enige manier om de crisis op te lossen is de dialoog, aan politiek doen, maar premier Rajoy heeft dat niet gewild. Hij zou moeten erkennen dat er een politiek probleem is, en om dat politiek probleem op te lossen, moet hij aan politiek doen. Ik ben altijd bereid tot zo'n dialoog, ik heb het Rajoy al enkele keren gevraagd", aldus Puigdemont.

Verdere procedure

Het federaal parket zal de aanhoudingsbevelen nu bestuderen en in de komende dagen overmaken aan de onderzoeksrechter. Die zal vervolgens naar alle waarschijnlijkheid Puigdemont en de andere ex-regeringsleden oproepen om verhoord te worden en het aanhoudingsbevel betekend te krijgen.Gaan de betrokkenen niet op die oproeping in, dan kan de politie het bevel krijgen hen te arresteren en voor te leiden bij de onderzoeksrechter.

Gaan Puigdemont en zijn collega's akkoord met hun overlevering aan Spanje, dan kan die overlevering snel plaatsvinden. Weigeren ze overgeleverd te worden, dan is het aan de raadkamer om te beslissen of de aanhoudingsbevelen uitvoerbaar zijn. Tegen de beslissing van de raadkamer is beroep mogelijk bij de kamer van inbeschuldigingstelling en vervolgens cassatieberoep bij het Hof van Cassatie.

Waarom koos Puigdemont voor de RTBF?

Het interview van Carles Puigdemont met de Franstalige omroep RTBF was een exclusief interview. Volgens Wetstraatwatcher Ivan De Vadder heeft dat te maken met de taal. "Je ziet dat Puigdemont zich gemakkelijk voelt in het Frans, dat toch een belangrijke voertaal is in het Europa van Brussel. Bovendien bestrijk je zo een groot deel van Europa."

Een keuze voor een Vlaamse omroep is volgens De Vadder minder evident, ondanks de banden tussen Catalaanse en Vlaamse nationalisten: "Je voelt dat hij wil wegblijven uit de Belgische politieke context."

Meest gelezen