Heerlijk nonchalante royals: de prins met de stofzuiger en de prins zonder T-shirt

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. Deze week praatte de Noorse Märtha Louise over haar hoogsensitieve ervaringen en over haar lot als prinses dat ze maar moeilijk kon aanvaarden. De Britse prins Charles vertoefde in Singapore en kreeg warempel een stofzuiger in zijn handen gestoken, Kate Middleton toonde zich letterlijk van haar sportiefste kant terwijl prins William hun zoontje George leert bellen naar de hulpdiensten. De Spaanse Leonor vierde op Halloween haar 12de verjaardag: een klein portret van een haast onzichtbare kroonprinses. En de biografie van de Deense kroonprins Frederik heeft een verrassende foto in petto.

Märtha Louise testte zelf sprookje met erwt uit

De Noorse prinses Märtha Louise (46), dochter van koning Harald, heeft samen met vriendin Elisabeth Nordeng een nieuw boek "Født sensitiv" geschreven. Märtha Louise is hoogsensitief (of -gevoelig) en schreef haar ervaringen neer. In combinatie met haar titel blijkt hoogsensitiviteit geen geschenk, want ze maakt kennis met veel mensen. "Als ik iemand ontmoet, is het alsof de zenuwen aan de buitenkant van mijn lichaam zitten. Ik voel wat de ander voelt", vertelt ze aan Expressen. En die anderen zijn vaak nerveus omdat ze met een prinses praten. Op haar beurt voelt Märtha Louise zich dan schuldig.

Ook binnen de paleismuren heeft de hoogsensitiviteit de prinses parten gespeeld. Zo heeft ze een erg goede band met enige broer - en kroonprins - Haakon (44). Wanneer ze kinderen waren en grootvader, koning Olav, boos was voor de fratsen van Haakon dan huilde Märtha Louise altijd. "Ik was bezorgd en wilde hem beschermen", legt de prinses uit.

Het heeft een tijdje geduurd voordat Märtha Louise haar status gewoon aanvaardde. "Ik begreep niet waarom mensen naar mij opkeken. Ik heb niets gedaan, ik ben gewoon geboren met de titel. Kinderen dromen vaak dat ze erachter komen dat hun ouders koning en koningin zijn. Voor mij was het net andersom: ik droomde ervan dat mijn ouders tandarts of zo zouden zijn." Het ging zelfs zover dat ze het sprookje "De prinses op de erwt" van de bekende Hans Christian Andersen uitprobeerde. Märtha Louise sliep op een erwt. "Toen ik geen blauwe plekken kreeg, werd ik doodsbang." Dat betekent volgens het sprookje dat je geen échte prinses zou zijn (die hebben immers "een gevoelige huid").  

Getty Images

FOTO boven: de Noorse koninklijke familie viert de 80e verjaardag van koning Harald. Zoon Haakon en dochter Märtha Louise staan uiterst rechts.

Charles stofzuigt, Kate tennist en William belt

De Britse kroonprins Charles en zijn echtgenote Camilla Parker Bowles zijn op elfdaagse trip in Zuidoost-Azië. In Singapore werd Charles rondgeleid in een bedrijf van de Britse technologiereus Dyson. Uiteraard kreeg de prins een stofzuiger in zijn handen gestoken. Charles gaf de vloer dan maar een beurt en wilde gerust een fotograaf even fatsoeneren. "Je hebt een vuile broek", merkte Charles-altijd-in-voor-een-grapje op.   

Terwijl haar schoonouders in het buitenland vertoeven, heeft de hertogin van Cambridge zich in zwart-wit trainingspak gehesen voor een partijtje tennis in Londen. Kate Middleton is beschermvrouw van de All England Lawn Tennis & Croquet Club, een taak die ze in december overnam van de Queen. Ze woonde een sessie bij van Tennis for Kids, een initiatief dat ruim 22.000 kinderen (5 tot 8 jaar) de sport laat ontdekken met lessen en een gratis racket. De hertogin deed met kinderen enkele gerichte coördinatie-oefeningen en haalde haar beste forehand nog eens boven.   

Naast Kate was ook prins William op pad. Hij sprak met landgenoten die een Pride of Britain Award krijgen voor hun heldhaftig optreden. Een van hen was de 5-jarige Suzie McCash die erin slaagde de hulpdiensten te bellen toen haar moeder in elkaar stortte op de sofa met ademhalingsproblemen. "Ik heb een 4-jarig jongetje thuis rondlopen en hij heet George. Mocht ik hem een telefoon geven, zou ik niet weten wat hij zou doen. Jij deed het uitstekend. Weet je wat?! Ik ga eens praten met mijn George over wat jij hebt gedaan. Dit is heel belangrijk", vertelde William aan de kleine heldin.

Nieuwe foto van jarige Leonor van Spanje

De Spaanse kroonprinses Leonor de Todos los Santos de Borbón y Ortiz is op Halloween 12 jaar geworden. Voor haar verjaardag verspreidde het hof een nieuwe foto van de prinses van Asturië (haar officiële titel) van de Colombiaanse fotograaf Francisco Gómez. Leonor poseert in rode jurk met haar typische vlechten op een balkon van het Zarzuela-paleis in Madrid. De foto werd genomen op 12 oktober, op de nationale feestdag.

Belga/Casa de SM el Rey

Net als haar jongere zus infante Sofía (10) wordt de troonopvolgster goed afgeschermd van pers en publiek, en geven koning Felipe en koningin Letizia de voorkeur eraan hun dochters zo "normaal mogelijk op te voeden".  "Ik weet van kindsbeen af wat het is om media-aandacht te krijgen", liet Felipe ooit optekenen. Af en toe duiken de meisjes op officiële gelegenheden op. Beiden lopen school aan het Colegio Santa Maria de los Rosales in de wijk Aracava (Madrid) waar ook hun vader les volgde. 

Als we de Spaanse media mogen geloven (op de site van het hof wordt alvast met geen woord gerept over haar hobby's of activiteiten) dan spreekt Leonor vlotjes Engels en leert ze momenteel Chinees. Houdt ze van muziekinstrumenten en is ze sportief: ze liet ballet staan om meer tijd te hebben voor skiën en paardrijden. Volgens El País zou de prinses ook goed op de hoogte zijn over de crisis met Catalonië. "Felipe en Letizia proberen met de kinderen samen 's ochtends of 's avonds te eten. Dat zijn momenten waarop er over alles kan gepraat worden", klinkt het.

Het leven van Frederik (50) in acht hoofdstukken

De Deense journalist en auteur Jens Andersen heeft een biografie geschreven over kroonprins Frederik. Het boek "Under Bjaelken" ("Under the beam") komt volgend jaar uit, in aanloop naar de vijftigste verjaardag van Frederik in mei. Andersen mocht de kroonprins anderhalf jaar lang volgen, sprak met zijn (jeugd)vrienden, ouders, broer Joachim, echtgenote Mary Donaldson, de Noorse kroonprins Haakon en Zweedse kroonprinses Victoria. Naast anekdotes en Frederiks strijd om zich te verzoenen met zijn koninklijke rol, belooft het boek ook nooit eerder gepubliceerde foto's (zie hieronder).  

Instagram/detdanskekongehus

Verrassende foto is alvast die van een piepjonge Frederik met ontbloot bovenlijf - kapsel in de war - aan het stuur van een vintage cabrio:

Instagram/detdanskekongehus

Meest gelezen