Rutten over Catalonië: "Nationalisme lost niets op, praten wel"

In de hele discussie over het Europese aanhoudingsmandaat voor de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont roept Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten op de scheiding der machten te respecteren. Aanhoudingsmandaten zijn een zaak van het gerecht, betoogt ze in een Facebook-post, en de regering moet zich als uitvoerende macht niet moeien met de rechterlijke macht.

"België is een liberale democratie. Dat respecteren we, meer nog : daar zijn we erg trots op. Het is gemakkelijk gezegd, maar voor velen niet zo gemakkelijk gedaan", schrijft Gwendolyn Rutten.

"Neem bijvoorbeeld het Europees aanhoudingsmandaat dat de Europese lidstaat Spanje uitvaardigde voor Puigdemont en zijn companen. In onze rechtstaat is dat proces de taak van de rechterlijke macht. Precies omdat de scheiding der machten een belangrijke pijler is van de liberale democratie, mag de uitvoerende macht - zeg maar de regering - zich niet moeien in deze procedure. Het zou trouwens heel contradictorisch zijn om Spanje te verwijten dat de regering Rajoy de rechters aanstuurt om vervolgens exact hetzelfde te doen in België."

Nationalisme is een totaal verkeerde aanpak van problemen die steeds globaler worden

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten

Rechters moeten hun werk kunnen doen in alle onafhankelijkheid, vindt de voorzitter van Open VLD, maar dat betekent volgens haar niet dat politici geen mening mogen hebben. Zo'n mening heeft Rutten zelf ook. "Als liberalen hebben we een heel uitgesproken mening over nationalisme : het is een totaal verkeerde aanpak van problemen die steeds globaler worden."

Rutten pleit voor meer samenwerking en dialoog, tegen het opbod van volksnationalisten en staatsnationalisten. "Puigdemont en de zijnen kunnen hun wil niet eenzijdig opleggen ten koste van alles en iedereen. En omgekeerd moet Spanje maar eens heel grondig nadenken over wetten die verkozen politici achter de tralies doen belanden."

Zowel Puigdemont als Rajoy zitten volgens Ruten fout omdat ze allebei uitgaan van hun eigen grote gelijk. De oplossing? Dialoog. "Dat is de enige manier om tot oplossingen te komen. Zo doen we dat trouwens in onze liberale democratie, België."

Meest gelezen