AP

Vermoorde Maltese journaliste begraven

De 53-jarige journaliste Daphne Caruana Galizia is in haar thuisstad Mosta begraven. Leden van de Maltese regering waren niet welkom op haar begrafenis. Caruana Galizia beschuldigde de huidige premier en sommige van zijn ministers van corruptie.  

Een luid applaus als laatste eerbetoon.  Dat kreeg  journaliste Daphne Caruana Galizia van de aanwezige Maltezen, toen haar kist met stoffelijke resten de kerk werd binnengedragen.  In haar blog liet de vermoorde journaliste zich veelvuldig kritisch uit over verschillende politici. Zo legde ze onder meer een link tussen de huidige Maltese premier Muscat en de Panama Papers.  Haar gewelddadige dood schokte de inwoners van Malta. Caruana Galizia overleed half oktober, nadat een autobom van op afstand werd geactiveerd. Haar echtgenoot en kinderen hadden vooraf laten weten aan leden van de regering dat hun aanwezigheid op de begrafenisplechtigheid niet op prijs zou worden gesteld. Op Malta werd vandaag een dag van rouw gehouden. Vlaggen hingen halfstok. Dat was ook het geval in de Europese wijk in Brussel.

AFP or licensors

Oproep tot gerechtigheid

Voor de plechtigheid riepen omstaanders ook op tot gerechtigheid. Inmiddels zouden meerdere Europese en Amerikaanse mediaspelers, waaronder de BBC, de New York Times en Le Monde, de Europese Commissie schriftelijk gevraagd hebben om een onafhankelijk onderzoek op te starten naar de dood van de journaliste.  Ze vinden dat de moord op Caruana Galizia het gevaar aantoont dat journalisten lopen in hun zoektocht naar de waarheid. Het onderzoek naar de moord op Caruana Galizia is nog volop aan de gang in Malta. Onderzoekers krijgen hierbij de hulp van de FBI. De Maltese regering heeft alvast een bedrag van 1 miljoen euro uitgeloofd voor een gouden tip over de moord op de journaliste. Tot nu toe werd niemand gearresteerd.

Meest gelezen