Nicolas Maeterlinck

Vorig jaar bijna 840 gevallen van geweld op treinbegeleiders

In 2016 waren er in totaal 837 gevallen van geweld op treinbegeleiders. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Belang-parlementslid Barbara Pas opvroeg bij federaal minister van Mobiliteit Bellot. In 2 procent van de gevallen werd de dader gevat én vervolgd met burgerlijke partijstelling. 

Van de 837 gevallen van geweld op treinbegeleiders, waren meer dan de helft bedreigingen (311 gevallen) en beledigingen (170 gevallen). Maar er waren ook meer dan 350 gevallen van slagen en verwondingen (145 gevallen) of lichte geweldpleging (211 gevallen).

In zo'n 4 op de 10 gevallen werd de dader gevat. Maar toch zijn er maar 17 gevallen, waarin werd overgegaan tot een vervolging waarbij de NMBS zich burgerlijke partij stelde.

Afgelopen dinsdag zorgde een honderdtal jongeren nog voor problemen op een trein tussen Ottignies en Brussel. Ze trokken verschillende keren aan de noodrem, en de treinbestuurder en-begeleider werden beledigd, bedreigd en fysiek aangevallen.

Meest gelezen