Video player inladen...

Wie is de belangrijke terreurverdachte waar Belgische speurders de voorbije maanden koortsachtig naar zochten?

Met man en macht is er de voorbije maanden gezocht naar Mohamed Saouti, de terreurverdachte die nog op de loop was nadat begin juli een belangrijke terreurcel in Anderlecht opgerold werd. Zijn twee broers werden toen al aangehouden, hij wist tussen de mazen van het politienet te glippen. Tot hij nu opgepakt werd in Marokko. Maar wie is hij nu eigenlijk?  

 "Gevaarlijk", zo kan de 47-jarige Mohamed Saouti omschreven worden. En dat is niet zonder reden. Hij heeft al heel wat criminele feiten op zijn teller staan waaronder carjackings en gewapende overvallen.

Begin deze zomer kwamen hij en zijn broers groot in het nieuws omdat er bij de familie Saouti een groot wapenarsenaal aangetroffen werd:  onder andere drie kalasjnikovs, vier ontstekingsmechanismen, een vijftiental laders voor kalasjnikovs, een riot gun, drie handvuurwapens met munitie, radio's, twee kogelwerende vesten, een blauw zwaailicht, een uniform van een veiligheidsagentschap, twee politie-uniformen en een uniform van de Civiele Bescherming. De broers zouden van plan geweest zijn om een aanslag te plegen, maar heel concreet waren die plannen niet.  

Waarom zat hij niet in de gevangenis?

Meerdere keren wist hij te ontsnappen uit gevangenissen. Veelbesproken was zijn ontsnapping uit de gevangenis van Vorst. Op 24 december 2002 slaagde hij erin om in de gevangenis van kleren te wisselen met zijn broer Khalid en zo buiten te wandelen. Zijn jongere broer nam dan (voor even) zijn plaats in in de gevangenis. Een kleine twee weken later kon Mohamed Saouti opnieuw worden gepakt. Maar die arrestatie verliep niet zonder slag of stoot: hij probeerde door een politieversperring te dringen.  

Eigenlijk had hij tot 2019 in de gevangenis moeten zitten, maar hij kwam vijf jaar vroeger vrij onder voorwaarden. Nog maar in juni van dit jaar moest hij opnieuw voor de strafuitvoeringsrechtbank komen omdat hij nieuwe feiten gepleegd had, maar de rechtbank oordeelde enkele dagen later dat hij niet opnieuw naar de gevangenis moest. Vlak daarna ontdekten de speurders de grote wapenvoorraad. 

Maar ook de andere Saouti’s zijn niet onbesproken

Maar Mohamed is niet de enige Saouti die opduikt in dit dossier. Twee van zijn jongere broers – Akim en Khalid - konden al eerder worden gevat. Zij zijn geradicaliseerd en werden in verdenking gesteld van deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Een detail: Akim en Khalid hebben de Belgische nationaliteit, Mohamed heeft de Marokkaanse nationaliteit. Daardoor wordt het niet gemakkelijk om hem uit te leveren aan ons land. 

Akim Saouti had bovendien contact met Lionel Dumont, een geradicaliseerde Fransman die al een tiental jaar in de gevangenis zit. Dit laatste is geen kleine garnaal. Zijn naam wordt in één adem genoemd met de "Gang de Roubaix" - of "Les Ch'tis d'Allah". Die bende pleegde in de jaren '90 verschillende overvallen op geldtransporten en warenhuizen om geld in te zamelen voor de jihad. 

En dan is er Saïd, nog een jongere telg in de Saouti-familie. Mede-oprichter van de Kamikaze Riders, een beruchte Brusselse motorbende die al verschillende keren opdook in terreurdossiers. Twee jaar geleden kwam Saïd Saouti nog groot in het nieuws omdat de politie vermoedde dat hij samen met een kompaan een aanslag aan het voorbereiden was op oudejaarsavond. De doelwitten? De Grote Markt in Brussel en het politiecommissariaat aan de Kolenmarkt. Door de acute dreiging zag de Brusselse burgemeester zich genoodzaakt om het traditionele vuurwerkspektakel af te gelasten. 

Het onderzoek leverde uiteindelijk geen echte materiële bewijzen op dat het duo effectief plannen maakte voor een aanslag, daarvoor hebben ze dan zelfs nooit terechtgestaan. Wel werd Saïd Saouti in oktober vorig jaar veroordeeld tot zes jaar gevangenis en een boete van 15.000 euro voor terrorisme.  

Meest gelezen