Chinees legt 8.500 euro op tafel voor "waardeloos" glas whisky

Een single malt Macallan, gebotteld in 1878 en een vraagprijs van 8.500 euro per glas (257.000 euro per fles). Toen een Chinese whiskykenner dat zag staan op de kaart van zijn Zwitserse hotel, moest hij niet lang twijfelen. Twijfelen deed hij wél na een eerste slok. Want de exclusieve prijs kwam niet echt overeen met de te verwachten exclusieve smaak. Uit onderzoek blijkt nu dat de whisky 100 jaar later gebotteld was.

De Chinees schakelde de hulp in van experts van het bedrijf "Rare Whisky 101." Zij onderzochten de fles en kwamen tot de conclusie dat de whisky was gebotteld tussen 1970 en 1972. Ook ging het niet om een single malt, maar om een blended scotch.

Volgens de oprichter van het bedrijf zijn er meer en meer vervalste flessen op de markt. Hotelmanager Sandro Bernasconi verklaarde dan weer aan de BBC dat het resultaat van het onderzoek een grote schok is voor het systeem. "Mijn vader heeft de fles 25 jaar geleden gekocht. Toen de hotelgast ons vroeg of hij van de whisky mocht proeven, zei ik aanvankelijk neen. Maar mijn vader moedigde me aan om de fles toch te openen, met de gekende gevolgen." De  Chinese klant kreeg de 8.500 euro netjes terugbetaald.

De Chinese hotelgast en de manager, net voor het proeven.

Meest gelezen